Home / Luchthavens / Eindhoven Airport krijgt treinstation, maar waar?

Eindhoven Airport krijgt treinstation, maar waar?

Eindhoven Airport krijgt treinstation, maar waar?

Eindhoven Airport krijgt een eigen treinstation. Dit blijkt uit een brief die minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) deze week aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Eindhoven Airport wordt daarin genoemd als een van de twintig nieuwe stations die de komende veertien jaar zou moeten worden gerealiseerd.

Het tijdstip van aanleg hangt af van de snelheid waarmee Eindhoven Airport groeit. De minister noemt 2028 als jaartal waarin het station op zijn laatst zal verrijzen.

Eindhoven Airport is al jaren verreweg de snelste groeier onder de Nederlandse luchthavens. Dit jaar gaf tot nu toe een toename te zien van het aantal passagiers met ongeveer 15 procent. En de vooruitzichten voor de komende jaren zijn: aanhoudende groei.

Waar het station bij Eindhoven Airport zou moeten komen is niet duidelijk. De luchthaven ligt niet aan het spoor en het omleggen van de spoorlijn of een extra lijn is vanwege de kosten geen optie. Een station zou mogelijk zijn in het dorp Acht dat het dichtste bij de luchthaven ligt, met de snelweg A2 ertussenin. De loopafstand van Acht naar de huidige terminal is nog altijd rond de vier kilometer. Dus zou er alsnog een shuttle aan te pas moeten komen.

Nu is de luchthaven voor mensen die met het openbaar vervoer willen reizen alleen per bus bereikbaar. Een project met een vrije busbaan waarop voertuigen zonder chauffeur moesten rijden (Phileas) is sinds de start in 2004 nooit goed van de grond gekomen door veel technische problemen en ging in november 2014 failliet.

Per auto is de luchthaven nog steeds goed te bereiken, maar met het grotere aantal passagiers de komende jaren ontstaat op den duur een capaciteitsgebrek op de wegen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: mondkapjes naar China

KLM: mondkapjes naar China

27/01/2020

KLM voorziet de crew op vluchten naar China sinds enkele dagen van mondkapjes, in verband met het daar heersende coronavirus. Dit zegt een woordvoerder tegen Zakenreis. Het dragen van de…

Eerste vlucht Boeing 777-9

Eerste vlucht Boeing 777-9

27/01/2020

Een Boeing 777-9 heeft zondag een eerste testvlucht afgelegd, nabij Seattle. De Amerikaanse fabrikant, die de vlucht van het nieuwe vliegtuig enkele malen uitstelde, zegt ‘tevreden’ te zijn over de…

Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…