Home / Luchthavens / Eelde parkeerplaats KLM 

Eelde parkeerplaats KLM 

Eelde parkeerplaats KLM 

KLM vliegt vanaf woensdag twaalf vliegtuigen over naar Groningen Airport Eelde, waar ze mogelijk de hele winter geparkeerd zullen blijven. Door de corona-crisis heeft KLM de komende maanden veel minder capaciteit in de lucht nodig en op Schiphol is niet voldoende parkeerplek.

Het gaat om twee Airbus A330’s en tien Boeing 737’s die worden overgevlogen naar ‘Eelde,’ op de grens van Drenthe en Groningen. “Om de toestellen gedurende deze periode luchtwaardig te houden, voert KLM een actief parkeerprogramma uit, waarbij medewerkers van KLM Engineering & Maintenance periodiek inspecties uitvoeren,” zegt KLM. “De vliegtuigen worden goed beschermd tegen onder andere weersinvloeden. Daarnaast stelt het programma KLM in staat om de vliegtuigen snel inzetbaar te maken wanneer dat weer mogelijk is.”

Systeem van luchthavens
Het parkeerprobleem op Schiphol komt Groningen Airport Eelde goed uit. De luchthaven is momenteel weliswaar open, maar door corona zijn er in het geheel geen passagiersvluchten. De airport, in handen van de twee noordelijke provinciën en drie gemeenten, lijdt hierdoor grote verliezen en krijgt nu dankzij KLM enige onverwachte inkomsten via parkeergelden. KLM voert al jaren geen reguliere vluchten meer uit vanaf  Eelde.

Groningen Airport Eelde wil al langere tijd aansluiting krijgen bij de Royal Schiphol Group (Schiphol, Rotterdam The Hague, Eindhoven en Lelystad), maar de directie van Schiphol is daar nog niet op ingegaan. “Dat KLM toestellen parkeert op Groningen Airport Eelde laat zien waarom het denken als een systeem van luchthavens zo belangrijk is,” aldus interim-directeur Bart Schmeink in een verklaring. “Wij hebben capaciteit en mogelijkheden die andere luchthavens niet hebben.”

KLM: nog 20 procent passagiers over
KLM gebruikt momenteel maximaal vijftig procent van de vlootcapaciteit en lijkt dit getal de komende tijd nog verder af te zullen bouwen, omdat de bezettingsgraad van de gebruikte toestellen laag is.

KLM wil sinds april 2020 geen cijfers meer over de aantallen vervoerde passagiers en de bezettingsgraad geven. Afgaande op gegevens van Schiphol, waar de daling vorige maand 80 procent was (aantallen passagiers) in vergelijking met september 2019, zat KLM dus op maximaal 20 procent van voorheen. De maand oktober zal door de tweede coronagolf vrijwel zeker nog slechter uitpakken dan september, terwijl de vooruitzichten voor november en december evenmin goed zijn.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: Walsh vervangt Juniac

IATA: Walsh vervangt Juniac

23/11/2020

Alexandre de Juniac stapt per 31 maart 2021 op als directeur-generaal van IATA. Willie Walsh is zijn opvolger. De brancheorganisatie van airlines heeft dit maandagavond bekendgemaakt. Een reden voor het…

IATA: wacht niet op vaccins

IATA: wacht niet op vaccins

23/11/2020

Regeringen moeten niet wachten op vaccins tegen corona om het luchtverkeer weer op gang te brengen, maar hun testbeleid zo snel mogelijk optimaliseren. Dit was de belangrijkste boodschap van IATA…

Corona hindert treinpromotie

Corona hindert treinpromotie

22/11/2020

KLM, Schiphol en NS willen verder met hun promotie van de trein voor kortere afstanden, maar in een nieuwe ‘Actieagenda’ staat dat corona de plannen op losse schroeven kan zetten….

Testbewijs wordt verplicht

Testbewijs wordt verplicht

20/11/2020

Het kabinet wil medio december niet-EU-passagiers bij aankomst in Nederland verplichten een recente, negatieve coronatest te laten zien. Dit schrijft vicepremier De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer….