Home / Luchthavens / Eelde parkeerplaats KLM 

Eelde parkeerplaats KLM 

Eelde parkeerplaats KLM 

KLM vliegt vanaf woensdag twaalf vliegtuigen over naar Groningen Airport Eelde, waar ze mogelijk de hele winter geparkeerd zullen blijven. Door de corona-crisis heeft KLM de komende maanden veel minder capaciteit in de lucht nodig en op Schiphol is niet voldoende parkeerplek.

Het gaat om twee Airbus A330’s en tien Boeing 737’s die worden overgevlogen naar ‘Eelde,’ op de grens van Drenthe en Groningen. “Om de toestellen gedurende deze periode luchtwaardig te houden, voert KLM een actief parkeerprogramma uit, waarbij medewerkers van KLM Engineering & Maintenance periodiek inspecties uitvoeren,” zegt KLM. “De vliegtuigen worden goed beschermd tegen onder andere weersinvloeden. Daarnaast stelt het programma KLM in staat om de vliegtuigen snel inzetbaar te maken wanneer dat weer mogelijk is.”

Systeem van luchthavens
Het parkeerprobleem op Schiphol komt Groningen Airport Eelde goed uit. De luchthaven is momenteel weliswaar open, maar door corona zijn er in het geheel geen passagiersvluchten. De airport, in handen van de twee noordelijke provinciën en drie gemeenten, lijdt hierdoor grote verliezen en krijgt nu dankzij KLM enige onverwachte inkomsten via parkeergelden. KLM voert al jaren geen reguliere vluchten meer uit vanaf  Eelde.

Groningen Airport Eelde wil al langere tijd aansluiting krijgen bij de Royal Schiphol Group (Schiphol, Rotterdam The Hague, Eindhoven en Lelystad), maar de directie van Schiphol is daar nog niet op ingegaan. “Dat KLM toestellen parkeert op Groningen Airport Eelde laat zien waarom het denken als een systeem van luchthavens zo belangrijk is,” aldus interim-directeur Bart Schmeink in een verklaring. “Wij hebben capaciteit en mogelijkheden die andere luchthavens niet hebben.”

KLM: nog 20 procent passagiers over
KLM gebruikt momenteel maximaal vijftig procent van de vlootcapaciteit en lijkt dit getal de komende tijd nog verder af te zullen bouwen, omdat de bezettingsgraad van de gebruikte toestellen laag is.

KLM wil sinds april 2020 geen cijfers meer over de aantallen vervoerde passagiers en de bezettingsgraad geven. Afgaande op gegevens van Schiphol, waar de daling vorige maand 80 procent was (aantallen passagiers) in vergelijking met september 2019, zat KLM dus op maximaal 20 procent van voorheen. De maand oktober zal door de tweede coronagolf vrijwel zeker nog slechter uitpakken dan september, terwijl de vooruitzichten voor november en december evenmin goed zijn.

 

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…

Weer verlies Air France-KLM

Weer verlies Air France-KLM

06/05/2021

Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal een nettoverlies geleden van 1,481 miljard euro. De omzet kelderde met 56,9 procent ten opzichte van Q1 in 2020. Het aantal passagiers daalde…

Nieuw bestuur NATM

Nieuw bestuur NATM

05/05/2021

Tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) eind april, is een nieuw bestuur gekozen. Inge Kuijpers (MSD) werd gekozen tot voorzitter (foto links). Met ingang…