Home / Luchthavens / EasyJet: voortrekken KLM schaadt Schiphol en Nederland

EasyJet: voortrekken KLM schaadt Schiphol en Nederland

EasyJet: voortrekken KLM schaadt Schiphol en Nederland

EasyJet zegt in een interview met NRC Handelsblad dat het voortrekken van KLM schade berokkent aan Schiphol en de Nederlandse economie. Topvrouw Carolyn McCall, bestuursvoorzitter van easyJet, breekt een lans voor een grotere rol van de Britse low cost carrier op Schiphol.

De kritiek van McCall komt nadat onlangs de Autoriteit Consument en Markt (ACM) aankondigde de banden tussen Schiphol en KLM te gaan onderzoeken. Dat onderzoek wordt ingesteld nadat ACM klachten ontving van andere luchtvaartmaatschappijen over bevoordeling van KLM.

Volgens de ACM is het nog maar de vraag of het werkelijk in het belang is van de luchthaven, consumenten en de economie om KLM voor te trekken. Fonteijn zei daarover eerder in dagblad Trouw: “Ik denk dat veel mensen het wel fijn vinden dat je vanaf Schiphol met KLM alle kanten op kan, maar misschien is dat niets meer dan emotie. Andere maatschappijen kunnen immers ook overal heen vliegen.”

Carolyn McCall beaamt dit en wenst dat de transferkorting, volgens haar maatschappij een instrument dat KLM bevoordeelt, op Schiphol wordt afgeschaft. Transferpassagiers zijn een grote doelgroep van KLM en krijgen op Schiphol een korting op de luchthaventarieven van meer dan vijftig procent. EasyJet brengt vooral passagiers naar Amsterdam die Nederland als eindbestemming hebben. McCall wijst erop dat bestemmingspassagiers economisch aantrekkelijker zijn voor de Nederlandse handel en toerisme. “Nederlandse vakantiegangers betalen belasting voor passagiers uit de VS en Azië die op Schiphol overstappen,” aldus McCall in NRC.

Een goed gevoel voor timing kan easyJet niet worden ontzegd. Behalve het aangekondigde onderzoek van ACM, wijst NRC op het verschijnen van de Actieagenda voor de ontwikkeling van Schiphol 2016-2025 eind april. In dit document kiest het kabinet een strategie voor de luchthaven en diens netwerkfunctie. Het kiezen van een richting voor Schiphol moet het mogelijk maken de beperkte groeimogelijkheden optimaal te benutten.

 

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…