Home / Luchthavens / Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert krijgt een forse boete.

Zoals in veel Europese landen is ook in Duitsland het aantal besmettingen met corona de afgelopen weken weer gestegen. Afgelopen woensdag waren er ruim duizend nieuwe gevallen, het hoogste aantal op een dag sinds eind mei. “De pandemie is nog niet voorbij,” zegt het Ministerie van Gezondheid in een verklaring. Met meer – gratis – testen hoopt Berlijn het virus beter te kunnen bestrijden.

25.000 euro boete
Het Duitse Rode Kruis neemt de testen af en richt op alle internationale  luchthavens teststraten in, meteen na de paspoortcontrole. Op de grootste luchthaven, Frankfurt, zijn al enige weken negentien testcabines beschikbaar waar passagiers zich tot nu toe vrijwillig konden laten testen.

Vanaf zaterdag heeft niemand meer een keus en is het onderzoek verplicht. Wie niet wil meewerken krijgt een boete die kan oplopen tot 25.000 euro. Alleen degenen die recentelijk al zijn getest en dat met papieren in het Engels of Duits kunnen aantonen, mogen doorlopen.

In eerste instantie richt het beleid zich op de airports, omdat alleen daar passagiers aankomen uit risicogebieden, maar de regering werkt ook aan plannen voor testen op treinstations en autowegen.

Op de lijst van het Robert Koch Institut, de Duitse pendant van het RIVM, staan 130 landen en regio’s met een hoog risico. De meeste risicolanden liggen buiten Europa, zoals de Verenigde Staten en Brazilië, maar ook delen van België en Spanje worden door de Duitse autoriteiten als onveilig beschouwd.

De Nederlandse regering wil eind volgende week ook beginnen met het testen van passagiers uit risicogebieden, maar op Schiphol is het straks niet verplicht om hieraan mee te werken.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Single European Sky in zicht?

Single European Sky in zicht?

22/09/2020

De Europese Commissie heeft dinsdag een ‘upgrade’ voorgesteld van de Single European Sky. Volgens Brussel dwingt de “scherpe terugval van het luchtverkeer” als gevolg van corona tot een grotere “elasticiteit”…

Lufthansa snijdt nog dieper

Lufthansa snijdt nog dieper

21/09/2020

Lufthansa heeft maandag een veel diepere ingreep in de eigen organisatie aangekondigd, met nóg minder personeel en verdere verkleining van de vloot. De Duitse airline spreekt over een “significante verslechtering”…

Airbus: vliegen op waterstof

Airbus: vliegen op waterstof

21/09/2020

Airbus heeft maandag drie ontwerpen gelanceerd voor zero-emission vliegtuigen met waterstof (H) als energiebron. De fabrikant denkt een manier te kunnen vinden om bestaande technische bezwaren op te lossen. In…

APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…