Home / Luchthavens / Nieuwe druk om opening Lelystad Airport uit te stellen

Nieuwe druk om opening Lelystad Airport uit te stellen

Nieuwe druk om opening Lelystad Airport uit te stellen

Regionale actiegroepen hebben vandaag aangedrongen op uitstel van de opening van Lelystad Airport tot 2023. Eerder verzochten ook de provincies Gelderland en Overijssel hierom bij minister Van Nieuwenhuizen.

 

De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) stellen dat de vluchten vanaf Lelystad Airport in de eerste jaren van de geplande opening – nu voorzien in 2020 – dichtbij de luchthaven laag moeten blijven vliegen om het verkeer van Schiphol niet te kruisen.

Nadat het gehele Nederlandse luchtruim heringedeeld is, zijn de verkeersstromen tussen de twee airports wel gescheiden en in laagvliegen bij Lelystad niet meer nodig. Deze herindeling is evenwel pas gereed rond het jaar 2023.

De SATL, waarin achttien lokale en regionale actiegroepen zijn vertegenwoordigd, vreest dat de geluidsoverlast in de eerste jaren te groot zal zijn.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) hoeft zich in principe niets aan te trekken van de bezwaren uit de omgeving en de twee provinciën. Haar probleem is dat ChristenUnie en het CDA, twee van de regeringspartijen, veel aanhang hebben in de regio rondom Lelystad en mogelijk hun electoraat steunen. Daar zal de bewindsvrouw wel naar moeten luisteren.

De minister neemt zoals het nu lijkt in mei een beslissing. De infrastructuur van Lelystad Airport is intussen helemaal klaar. Directeur Hanne Buis van de luchthaven heeft gezegd dat Lelystad als het moet ‘meteen’ de operatie zou kunnen beginnen, maar volgend jaar is dat zeker mogelijk.

Van Nieuwenhuizen noemde aanvankelijk 1 april 2020 als openingsdatum, later werd dat ‘in 2020’.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
‘Enorme kansen’ BCD Travel

‘Enorme kansen’ BCD Travel

10/08/2020

BCD Travel heeft een nieuwe deal gesloten met SAP Concur voor zakelijke hotelreserveringen. BCD zegt dat overeenkomsten als deze in coronatijd “enorme kansen” bieden om “toegevoegde waarde te blijven leveren”…

Veel agressie door corona

Veel agressie door corona

10/08/2020

De Inspectie Leefomgeving en Transport zegt maandag zich zorgen te maken over de vele meldingen van “misdragende passagiers” aan boord van vliegtuigen, met vertrek van of aankomst op Nederlandse luchthavens….

Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….