Home / Luchthavens / Nieuwe druk om opening Lelystad Airport uit te stellen

Nieuwe druk om opening Lelystad Airport uit te stellen

Nieuwe druk om opening Lelystad Airport uit te stellen

Regionale actiegroepen hebben vandaag aangedrongen op uitstel van de opening van Lelystad Airport tot 2023. Eerder verzochten ook de provincies Gelderland en Overijssel hierom bij minister Van Nieuwenhuizen.

 

De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) stellen dat de vluchten vanaf Lelystad Airport in de eerste jaren van de geplande opening – nu voorzien in 2020 – dichtbij de luchthaven laag moeten blijven vliegen om het verkeer van Schiphol niet te kruisen.

Nadat het gehele Nederlandse luchtruim heringedeeld is, zijn de verkeersstromen tussen de twee airports wel gescheiden en in laagvliegen bij Lelystad niet meer nodig. Deze herindeling is evenwel pas gereed rond het jaar 2023.

De SATL, waarin achttien lokale en regionale actiegroepen zijn vertegenwoordigd, vreest dat de geluidsoverlast in de eerste jaren te groot zal zijn.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) hoeft zich in principe niets aan te trekken van de bezwaren uit de omgeving en de twee provinciën. Haar probleem is dat ChristenUnie en het CDA, twee van de regeringspartijen, veel aanhang hebben in de regio rondom Lelystad en mogelijk hun electoraat steunen. Daar zal de bewindsvrouw wel naar moeten luisteren.

De minister neemt zoals het nu lijkt in mei een beslissing. De infrastructuur van Lelystad Airport is intussen helemaal klaar. Directeur Hanne Buis van de luchthaven heeft gezegd dat Lelystad als het moet ‘meteen’ de operatie zou kunnen beginnen, maar volgend jaar is dat zeker mogelijk.

Van Nieuwenhuizen noemde aanvankelijk 1 april 2020 als openingsdatum, later werd dat ‘in 2020’.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…