Home / Luchthavens / Nieuwe druk om opening Lelystad Airport uit te stellen

Nieuwe druk om opening Lelystad Airport uit te stellen

Nieuwe druk om opening Lelystad Airport uit te stellen

Regionale actiegroepen hebben vandaag aangedrongen op uitstel van de opening van Lelystad Airport tot 2023. Eerder verzochten ook de provincies Gelderland en Overijssel hierom bij minister Van Nieuwenhuizen.

 

De Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL) stellen dat de vluchten vanaf Lelystad Airport in de eerste jaren van de geplande opening – nu voorzien in 2020 – dichtbij de luchthaven laag moeten blijven vliegen om het verkeer van Schiphol niet te kruisen.

Nadat het gehele Nederlandse luchtruim heringedeeld is, zijn de verkeersstromen tussen de twee airports wel gescheiden en in laagvliegen bij Lelystad niet meer nodig. Deze herindeling is evenwel pas gereed rond het jaar 2023.

De SATL, waarin achttien lokale en regionale actiegroepen zijn vertegenwoordigd, vreest dat de geluidsoverlast in de eerste jaren te groot zal zijn.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) hoeft zich in principe niets aan te trekken van de bezwaren uit de omgeving en de twee provinciën. Haar probleem is dat ChristenUnie en het CDA, twee van de regeringspartijen, veel aanhang hebben in de regio rondom Lelystad en mogelijk hun electoraat steunen. Daar zal de bewindsvrouw wel naar moeten luisteren.

De minister neemt zoals het nu lijkt in mei een beslissing. De infrastructuur van Lelystad Airport is intussen helemaal klaar. Directeur Hanne Buis van de luchthaven heeft gezegd dat Lelystad als het moet ‘meteen’ de operatie zou kunnen beginnen, maar volgend jaar is dat zeker mogelijk.

Van Nieuwenhuizen noemde aanvankelijk 1 april 2020 als openingsdatum, later werd dat ‘in 2020’.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…