Home / Luchthavens / Dick Benschop: duurzame luchtvaart ‘mission possible’

Dick Benschop: duurzame luchtvaart ‘mission possible’

Dick Benschop: duurzame luchtvaart ‘mission possible’

De internationale luchtvaart kan halverwege deze eeuw emissievrij vrij zijn en moet daar meer haar best voor doen. Dit heeft Dick Benschop, de CEO van Schiphol Group, gezegd tijdens de jaarlijkse Airneth-lezing.

Benschop vindt dat er al ‘belangrijke stappen’ zijn gezet op dit gebied, maar dat het tempo van de verduurzaming omhoog moet. ‘Om dat te bereiken moeten overheid, industrie en kennisinstellingen beter samenwerken. Innovatie, investeringen en beleid moeten elkaar gaan versterken. Dat is nu nog onvoldoende,’ aldus de CEO van Schiphol.

Mission Possible
De luchtvaart is momenteel verantwoordelijk voor twee tot drie procent van de CO₂-uitstoot wereldwijd, maar het relatieve aandeel zal toenemen. Benschop verwijst naar het ‘Mission Possible’ rapport van de Energy Transitions Commission, waarin ‘routes voor verduurzaming’ zijn uitgezet. De opties waar Benschop aan refereert zijn:

– de vraag naar luchtvaart beter managen door op korte afstanden voor de trein in plaats van voor het vliegtuig te kiezen en door slimmere vliegroutes en een betere indeling van het luchtruim; dit kan de CO₂-uitstoot met vijftien procent verminderen.

– de energie-efficiëntie van vliegtuigen verbeteren door zuiniger vliegtuigmotoren en efficiëntere vliegtuigen te ontwikkelen; in potentie kan dit de CO₂-uitstoot met dertig tot 45 procent reduceren.

– verduurzaming van brandstoffen: door in te zetten op synthetische kerosine, biokerosine en waterstof als brandstoffen voor vliegtuigen en elektrisch vliegen; dit kan de CO₂-uitstoot met honderd procent  terugdringen.

Schiphol emissievrij
Schiphol is zelf al klimaatneutraal en heeft als ambitie om in 2030 emissievrij te zijn. Warmte-koude opslag, zonne-energie, circulair bouwen en elektrificatie van vervoer spelen daarbij een grote rol.

‘Hiermee levert de luchthaven een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse doelstelling van een reductie van 49 procent van de CO2-uitstoot in 2030,’ zegt de luchthaven in een verklaring.

‘Daarnaast wil Schiphol een proactieve rol spelen bij het terugdringen van de emissies in het vervoer van en naar de luchthaven en bij het verminderen van de emissies van de luchtvaart zelf. De ontwikkeling van Schiphol tot een multimodaal knooppunt van luchtvaart en hogesnelheidslijnen is daarbij een voorbeeld, net als de inzet op het versterken van het openbaar vervoer met de doortrekking van de Noord-Zuidlijn.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…