Home / Luchthavens / Dick Benschop: duurzame luchtvaart ‘mission possible’

Dick Benschop: duurzame luchtvaart ‘mission possible’

Dick Benschop: duurzame luchtvaart ‘mission possible’

De internationale luchtvaart kan halverwege deze eeuw emissievrij vrij zijn en moet daar meer haar best voor doen. Dit heeft Dick Benschop, de CEO van Schiphol Group, gezegd tijdens de jaarlijkse Airneth-lezing.

Benschop vindt dat er al ‘belangrijke stappen’ zijn gezet op dit gebied, maar dat het tempo van de verduurzaming omhoog moet. ‘Om dat te bereiken moeten overheid, industrie en kennisinstellingen beter samenwerken. Innovatie, investeringen en beleid moeten elkaar gaan versterken. Dat is nu nog onvoldoende,’ aldus de CEO van Schiphol.

Mission Possible
De luchtvaart is momenteel verantwoordelijk voor twee tot drie procent van de CO₂-uitstoot wereldwijd, maar het relatieve aandeel zal toenemen. Benschop verwijst naar het ‘Mission Possible’ rapport van de Energy Transitions Commission, waarin ‘routes voor verduurzaming’ zijn uitgezet. De opties waar Benschop aan refereert zijn:

– de vraag naar luchtvaart beter managen door op korte afstanden voor de trein in plaats van voor het vliegtuig te kiezen en door slimmere vliegroutes en een betere indeling van het luchtruim; dit kan de CO₂-uitstoot met vijftien procent verminderen.

– de energie-efficiëntie van vliegtuigen verbeteren door zuiniger vliegtuigmotoren en efficiëntere vliegtuigen te ontwikkelen; in potentie kan dit de CO₂-uitstoot met dertig tot 45 procent reduceren.

– verduurzaming van brandstoffen: door in te zetten op synthetische kerosine, biokerosine en waterstof als brandstoffen voor vliegtuigen en elektrisch vliegen; dit kan de CO₂-uitstoot met honderd procent  terugdringen.

Schiphol emissievrij
Schiphol is zelf al klimaatneutraal en heeft als ambitie om in 2030 emissievrij te zijn. Warmte-koude opslag, zonne-energie, circulair bouwen en elektrificatie van vervoer spelen daarbij een grote rol.

‘Hiermee levert de luchthaven een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse doelstelling van een reductie van 49 procent van de CO2-uitstoot in 2030,’ zegt de luchthaven in een verklaring.

‘Daarnaast wil Schiphol een proactieve rol spelen bij het terugdringen van de emissies in het vervoer van en naar de luchthaven en bij het verminderen van de emissies van de luchtvaart zelf. De ontwikkeling van Schiphol tot een multimodaal knooppunt van luchtvaart en hogesnelheidslijnen is daarbij een voorbeeld, net als de inzet op het versterken van het openbaar vervoer met de doortrekking van de Noord-Zuidlijn.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…