Home / Luchthavens / Opening nieuwe luchthaven van Berlijn weer vertraagd

Opening nieuwe luchthaven van Berlijn weer vertraagd

Opening nieuwe luchthaven van Berlijn weer vertraagd

De nieuwe luchthaven van Berlijn gaat ook dit jaar niet open. ‘Ergens in 2018’ komt ‘Flughafen Brandenburg’ mogelijk alsnog in bedrijf, meer dan zeven jaar te laat.

Na een lange reeks van technische problemen, die keer op keer tot uitstel van de opening moesten leiden, is nu een foute bedrading voor alle 1.200 deuren in de terminal het euvel. Bij een test bleek dat de deuren bij brandalarm dicht bleven en niemand naar buiten kon komen. Ook de sprinklers in het blussysteem functioneerden niet naar behoren.

De aanleg van Flughafen Berlin Brandenburg Willy Brandt, aan de zuidkant van de Duitse hoofdstad begon in 2006. Brandenburg zou volgens de plannen de drie bestaande airports moeten vervangen. Tempelhof ging in 2008 al dicht en de andere twee: Tegel en Schönefeld zouden sluiten zodra Brandenburg in bedrijf zou zijn.

Maar daar is het tot nu toe niet van gekomen, door een reeks van technische blunders, een ongekende situatie in het doorgaans goed georganiseerde Duitsland. Zes keer moest de opening tot nu toe worden uitgesteld. De huidig projectleider Karsten Mühlenfeld durfde afgelopen zaterdag geen nieuwe streefdatum te noemen en hield het op ‘ergens in 2018’.

Het aanhoudende uitstel van opening heeft ook geleid tot veel hogere  kosten. Op de begroting stond aanvankelijk twee miljard euro. Dit is nu opgelopen naar 6,5 miljard euro. Tegelijkertijd gaan er stemmen op om het ‘aloude’ Tegel niet te sluiten mocht Brandenburg ‘ooit’ open gaan. Tegel zou als strategische reserve kunnen dienen voor het geval het, zelfs na de opening, weer mis zou gaan op Brandenburg. Je weet maar nooit.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Engelse grens open op 10 juli

Engelse grens open op 10 juli

06/07/2020

Reizigers uit zestig landen en gebieden, waaronder Nederland, zijn vanaf 10 juli weer welkom in Engeland – niet te verwarren met het Verenigd Koninkrijk – zonder in quarantaine te hoeven…

Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…