Home / Luchthavens / CFO van Schiphol vertrekt

CFO van Schiphol vertrekt

CFO van Schiphol vertrekt

Financieel directeur Jabine van der Meijs van Schiphol stapt per 1 april 2021 op, zo is dinsdag bekendgemaakt. De reden is niet genoemd. De luchthaven kondigde eerder een grote sanering aan in verband met de coronacrisis, waarbij de top kleiner wordt.

Jabine van der Meijs, die sinds 1 mei CFO van Schiphol was, geeft in een verklaring zelf aan af te zien van herbenoeming volgend jaar. President-commissaris Louise Gunning-Schepers zegt haar besluit te “respecteren” en spreekt over “de belangrijke bijdrage” aan Schiphol die Van der Meijs heeft geleverd, “zeker in de moeilijke periode waar we nu in zitten als sector.”

Het verkeer op Schiphol is sinds eind maart gekelderd met tientallen procenten. De afgelopen zeven maanden waarin het virus Europa in de houdgreep nam, daalde het aantal passagiers dat via Schiphol reisde met 75 tot 80 procent. Zicht op snelle verbetering van de markt is er niet.

Efficiënt
Medio oktober maakte Schiphol een grote reorganisatie bekend, om de in de kosten te snijden. Hoewel de luchthavengroep een staatsbedrijf is en dus niet failliet kan gaan, moet de directie wel een normale winst- en verliesrekening bijhouden en efficiënt met de middelen omgaan.

Nu er veel meer geld uitgaat dan er binnenkomt moet Schiphol bezuinigen. Inmiddels zijn Maaike van der Windt, directeur aviation marketing cargo and customer experience en Tanja Dik, directeur consumer products & services hun banen kwijtgeraakt, hun portefeuilles zijn verdeeld onder de zeventien overgebleven topmanagers. Bij de CFO zal dat laatste niet gebeuren: het bedrijf gaat op zoek naar een vervanger voor Van der Meijs.

Ook onder de rest van het personeel op Schiphol zal het aantal banen krimpen. De totale bedrijfslasten moeten met 20-25 procent naar beneden in 2021 en 2022, zo is het streven. Hoeveel arbeidsplaatsen er moeten verdwijnen is nog niet bekend.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Reisadvies BZ druk bezocht

Reisadvies BZ druk bezocht

20/01/2021

De overheidssite met reisadvies is in 2020 bijna 90 miljoen keer geraadpleegd, tegenover 3,25 miljoen een jaar eerder. Dit zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Blok woensdag tijdens een digitale…

Istanbul grootste hub in 2020

Istanbul grootste hub in 2020

19/01/2021

Istanbul Airport was in 2020 de grootste hub van Europa, gemeten in passagiersaantallen. Of beter gezegd: de Turkse luchthaven slonk het minst van allemaal: min 55 procent. Gemiddeld kromp de…

Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…

Alleen short haul Norwegian

Alleen short haul Norwegian

16/01/2021

Norwegian vliegt voortaan alleen nog short haul binnen Europa. De ruim duizend werknemers in de UK die voor de long haul werkten, krijgen ontslag. Of de Noorse low-cost-carrier op deze…