Home / Luchthavens / Capaciteit Dubai nu 90 mln

Capaciteit Dubai nu 90 mln

Capaciteit Dubai nu 90 mln

Dubai International Airport heeft een nieuwe pier geopend, Concourse D, waarmee de capaciteit van de luchthaven aan de Perzische Golf op negentig miljoen passagiers per jaar is gekomen. Met de uitbreiding was een investering gemoeid van 1,2 miljard dollar.

De eerste vlucht die woensdag aankwam op de nieuwe pier was British Airways BA105, een Boeing 747-400, uit Londen. De directie van Dubai International zegt dat “intensieve testen” voorafgingen aan de opening. Begin deze maand probeerden 2.000 vrijwilligers de faciliteiten uit, waarbij ze de rol speelden van passagiers. De testen verliepen goed en Dubai gaat ervan uit dat de operatie op Concourse D soepel zal verlopen.

Het aantal vervoerde passagiers in Dubai lag vorig jaar met 78 miljoen al boven de capaciteit van 75 miljoen. Met andere woorden: Dubai was propvol. Dubai is nu de derde luchthaven ter wereld, gemeten in aantallen passagiers. Zeventig airlines vliegen op Dubai, met flag carrier Emirates als de grootste. Alleen Atlanta (net boven de 100 miljoen passagiers in 2015) en Beijing (90 miljoen), waren groter. Het groeipercentage in Dubai was met 10,7 procent het hoogste van de grote hubs.

Met de nieuwe pier kan de luchthaven ook maar even vooruit. CEO Paul Griffiths van het luchthavenbedrijf verwacht 85 miljoen passagiers in 2016. Verdere uitbreiding is al aan de gang, terwijl in Dubai ook nog een twee internationale luchthaven onder constructie is onder de naam Al Maktoum International Airport, die op termijn een capaciteit krijgt van meer dan 150 miljoen passagiers per jaar. Al Maktoum Airport is nu gedeeltelijk open.

“Wij blijven investeren in de ontwikkeling van top-infrastructuur om het service niveau voor de internationale airlines en kun klanten te verhogen,” zei Sheikh Ahmed bin Saeed Al Maktoum, die de drie topfuncties in de luchtvaart van Dubai bekleedt: hij leidt de luchthavens, de Emirates Group en is voorzitter van de burgerluchtvaartautoriteit CAA. De Brit Tim Clark is CEO van de airline Emirates, onderdeel van de Emirates Group. Sheikh Ahmed behoort de familie Al Maktoum die sinds 1833 het emiraat bestuurt en grotendeels bezit.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…