Home / Luchthavens / Britse luchthavens slaan slaatje uit de koers van pond sterling

Britse luchthavens slaan slaatje uit de koers van pond sterling

Britse luchthavens slaan slaatje uit de koers van pond sterling

Hoewel het Britse pond sterling (nog) geen pariteit heeft bereikt met de euro, rekenen veel wisselkantoren op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk wel alvast een koers rond de 1:1 of minder door aan hun klanten.

Sinds de Brexit uitspraak van 23 juni is het pond gestaag gedaald ten opzichte van de dollar en de euro. De agenda rond het Britse uittreden uit de Europese Unie was na de uitslag van het referendum enige tijd onduidelijk, maar premier Theresa May liet vorige weten dat het er volgend jaar echt van gaat komen. Het pond sterling kreeg als gevolg daarvan een nieuwe knauw.

Wisselkantoren op de luchthavens in Groot-Brittannië verlaagden hun koers – zij hoeven zich niet te houden aan de officiële waarde. Reizigers krijgen dezer dagen op de luchthaven van Southampton bij wisselkantoor Moneycorp het minste voor hun pond: 0,88 euro. Menige ander kantoor op Britse luchthaven rekent een koers rond de 0,95 euro. Op Heathrow, de grootste Britse luchthaven, betaalt Travelex nog een euro voor een pond.

FairFX, een internationale ‘payment services provider’ zegt dat de werkelijke koers van het pond sterling nu rond de 1,08 euro ligt. “Het is geen geheim dat de wisselkoers op luchthavens niet de beste is die je kunt krijgen,” zegt de CEO van FairFX, Ian Strafford-Taylor, tegen Buying Business Travel. Een jaar geleden zat de koers van het pond nog op 1,40 euro.

Hij wijst erop dat reizigers die geen geld hebben gewisseld voordat ze op de luchthaven kwamen geen andere keus hebben. “Maar we zien nu tarieven voor het pond op luchthavens die zo vreselijk laag zijn dat we ze alleen kunnen aanduiden als ronduit schandalig.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
China erkent ‘EU-airline’

China erkent ‘EU-airline’

11/07/2019

De Europese Unie en China hebben een nog goed te keuren ‘horizontale luchtvaartovereenkomst’ gesloten waarin het principe van de EU-airline wordt erkend. Bijna vijftig landen deden dit al eerder, maar…

Nieuwe topman Norwegian

Nieuwe topman Norwegian

11/07/2019

Bjørn Kjos, één van de oprichters van Norwegian Air, is na zeventien jaar opgestapt als CEO. Kjos blijft wel aan als adviseur, maar draagt de leiding over aan Geir Karlsen,…

Vliegtaks in Frankrijk 

Vliegtaks in Frankrijk 

10/07/2019

Frankrijk voert volgend jaar een vliegtaks in voor alle vertrekkende passagiers, zo heeft de minister van transport bekendgemaakt. De opbrengst gaat naar ‘groen vervoer.’ Op binnenlandse of Europese vluchten in…

Afscheid Alders van ORS

Afscheid Alders van ORS

09/07/2019

Hans Alders heeft vanmiddag afscheid genomen van de Omgevingsraad Schiphol (ORS), na een voorzitterschap van 12,5 jaar. Zijn opvolger is Pieter van Geel, voor een interim-periode. Tijdens een symposium in…