Home / Luchthavens / Bod Sydney Airport: €14 mld

Bod Sydney Airport: €14 mld

Bod Sydney Airport: €14 mld

Een Australisch consortium heeft maandag een bod uitgebracht van omgerekend 14 miljard euro op Sydney Airport. De beursgenoteerde onderneming zegt dat de aanbieding, die beneden haar marktwaarde vóór de pandemie ligt, in overweging is genomen.

Sydney Kingsford Smith Airport (SYD), bij de grootste stad van Australië, is in tegenstelling tot de meeste luchthavens wereldwijd, beursgenoteerd. Een consortium bestaande uit IFM Investors, het pensioenfonds QSuper en Global Infrastructure Management heeft nu 8,25 Australische dollar (AUD) per aandeel geboden. Dit is een premie van 40 procent op de laatste koers van vrijdag en  komt neer op ruim 22 miljard AUD in totaal, 14 miljard euro.

De drie genoemde partijen hebben al belangen in andere luchthavens. IFM heeft aandelen in de Australische airports te Melbourne, Brisbane, Perth en Adelaide; QSuper in London Heathrow Airport en Global Infrastructure heeft geïnvesteerd in London Gatwick en London City.

Signaal
De aandelenkoers SYD schoot maandag omhoog met 30 procent, maar ligt nog altijd onder die van de piek van eind 2019, vlak voordat de coronacrisis toesloeg. Analisten zien in de stijging niettemin een signaal dat het vertrouwen in de luchtvaart aan het terugkeren is.

Herstel van de pandemie zal ‘down under’ evenwel nog geruime tijd duren. De coronacijfers zijn in Australië weliswaar veel lager dan in Europa en de Amerika’s, maar dit geldt ook voor de vaccinatiegraad. Minder dan 8 procent van de Australiërs is nu volledig ingeënt. De regering reageert daarom op elke hernieuwde uitbraak van het virus met een lockdown, zoals afgelopen week.

Enorme daling internationaal verkeer
Het luchtverkeer in Australië is nog altijd zwaar gehinderd. Het aantal internationale vluchten lag in mei 2021, de laatst gemeten maand, 93 procent onder het niveau van twee jaar geleden. Domestic doet het iets beter, maar was ook nog altijd 40 procent lager.

Het lijkt erop dat de Australische regering in elk geval tot eind dit jaar de grenzen voor niet-ingezetenen gesloten zal houden, aangezien de vrees bestaat dat met intercontinentale passagiers nieuwe virusinfecties het land kunnen  binnenkomen. Enige uitzondering vormt buurland Nieuw-Zeeland, dat in een soortgelijke situatie zit en waarmee (met onderbrekingen) een bubble wordt gevormd.

Foto © Sydney Airport

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…