Home / Luchthavens / Benschop vandaag begonnen als nieuwe CEO van Schiphol

Benschop vandaag begonnen als nieuwe CEO van Schiphol

Benschop vandaag begonnen  als nieuwe CEO van Schiphol

Dick Benschop is vandaag aangetreden als de nieuwe CEO van Schiphol. Hij moet meteen aan de bak: de oorzaak achterhalen van de stroomstoring  van zondag en een business plan maken voor een luchthaven die vol zit.

De stroomstoring van afgelopen zondag op Schiphol is Benschops eerste kopzorg. Hoewel de netbeheerders verantwoordelijk zijn voor de stroomtoevoer en dus ook voor een verstoring daarvan, werkten ook de noodvoorzieningen met aggregaten op Schiphol niet goed en dat is wel het pakkie-an van de luchthaven.

Benschop is de opvolger van Jos Nijhuis, die sinds 1 januari 2009 de Schiphol Group leidde – ook Rotterdam Airport is deel van de groep, die tevens een belang van 51 procent heeft in Eindhoven Airport.

Capaciteit
Het belangrijkste probleem dat Nijhuis voor zijn opvolger achterlaat is de capaciteit. Schiphol groeide in tien jaar tijd van 43 miljoen naar 68,5 miljoen passagiers. Een deel van deze groei is te danken aan de komst van grotere vliegtuigen, zoals de Airbus A380 en door een hogere bezettingsgraad.

Maar een ander deel vloeit voort uit een stijging van het aantal vluchten. Het is niet Schiphol zelf die dit aantal bepaalt, maar de onafhankelijke slotcoördinator, die de rechten voor starts en landingen (slots) verstrekt aan de airlines. Vorig jaar is de grens benaderd van 500.000 vliegbewegingen (496.748 om precies te zijn), een getal dat in 2008 door alle stakeholders is afgesproken aan de Alderstafel als maximum tot en met het jaar 2020.

Aangezien de eerste maanden van dit jaar opnieuw een grote groei in het aantal reizigers te zien hebben gegeven, is de verwachting dat eind dit jaar dat plafond van 500.000 echt in zicht komt. Benschop zal ruim op tijd handelend moeten optreden. Hij is gehouden aan het Aldersakkoord, een positie die door de verantwoordelijke minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is bevestigd. De vraag is hoe Benschop hiermee om zal gaan.

Blokkade
De luchtvaartsector keerde zich eind maart in een ‘position paper’ tegen wat zij noemde de dreigende ‘blokkade’ op de groei van Schiphol. De branche bepleit meer vluchten, boven de 500.000 vliegbewegingen. De luchthaven zelf hield zich daarbij, als ondertekenaar van het Aldersakkoord, wijselijk afzijdig.

Behalve de problemen op het terrein van de operatie en de capaciteit neemt Benschop een goed lopende onderneming over. Schiphol is onder Nijhuis steeds winstgevend geweest, hoewel dit als publiek bedrijf niet per se hoeft. De staat en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam bezitten samen 92 procent van de aandelen, de andere acht procent zijn in handen van de beursgenoteerde Groupe ADP (Aéroports de Paris). Schiphol heeft op haar beurt een belang van acht procent in ADP.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Te veel fijnstof op Schiphol

Te veel fijnstof op Schiphol

21/10/2021

Op en rondom Schiphol is te veel fijnstof, door de uitstoot van vliegtuigen, zo concludeert de luchthaven zelf op basis van onderzoek door TNO. Het bedrijf wil ‘extra maatregelen’ nemen…

KLM en IATA versus ACNL

KLM en IATA versus ACNL

20/10/2021

KLM keert zich tegen een nieuw systeem van slottoewijzing dat ACNL volgend jaar wenst door te voeren. De airline krijgt hierbij steun van brancheorganisatie IATA die de slotcoördinator voor de…

Frankfurt-Hahn Airport failliet

Frankfurt-Hahn Airport failliet

20/10/2021

De HNA-Group heeft faillissement aangevraagd voor luchthaven Frankfurt-Hahn waarin het Chinese bedrijf zelf grootaandeelhouder is. De airport zag ruim vóór de coronacrisis de aantallen passagiers en omzet al teruglopen, de…

8 november is de dag

8 november is de dag

18/10/2021

De Amerikaanse regering van president Biden heeft de dag bekendgemaakt dat de grenzen weer open zullen gaan voor iedereen die is gevaccineerd: over drie weken vanaf nu. En het lijkt…

Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…