Home / Luchthavens / Benschop: recordjaar Schiphol in vervoer én aantal klachten

Benschop: recordjaar Schiphol in vervoer én aantal klachten

Benschop: recordjaar Schiphol in vervoer én aantal klachten

Schiphol heeft in 2018 met 71 miljoen passagiers niet alleen haar eigen record verbroken, ook het aantal klachten van omwonenden lag nog nooit zo hoog. Dit zei topman Dick Benschop vandaag op de nieuwjaarsreceptie.

“We hebben dus een absoluut recordjaar achter de rug… ook qua klachten. 11.500 mensen hebben bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) aangegeven overlast te ervaren van het vliegverkeer,” aldus de CEO, in zijn eerste nieuwjaarsrede. BAS kreeg in 2018 drie keer zoveel klachten, meldingen en vragen binnen als in 2017.

Ook het ‘dagrecord klachten’ werd verbroken, op zondag 15 juli 2018 toen duizend 1.000 omwonenden zich meldden. Benschop: “Dit kwam doordat de Polderbaan niet beschikbaar was vanwege een verzakking in het wegdek van een rijbaan.” Het vorige ‘dagrecord’ dateerde uit 2014: 636 klachten.

“Ik noem cijfers, maar ik besef heel goed dat het hier om mensen gaat die ons iets vertellen,” voegde Benschop eraan toe. “Ik heb zelf met Hans Alders (voorzitter Omgevingsraad Schiphol – ORS, red.), Michiel van Dorst (directeur, LVNL, red.) en René de Groot (COO van KLM, red.) een aantal huiskamergesprekken gevoerd. De onvrede over snelle groei en overlast is niet mis. Toch ervaar ik ook bereidheid tot gesprek – over de balans. Heel vaak eindigde zo’n bijeenkomst met een bemoedigende klap op mijn schouders en werd ik sterkte toegewenst.”

ORS
Schiphol overlegt met alle stakeholders al geruime tijd in de ORS over groei van de luchthaven na 2020. Op dit moment is er, in aantallen vliegbewegingen, geen groei meer mogelijk boven de in 2008 afgesproken 500.000 per jaar. Eind 2018 liep het overleg vast en wordt deze maand hervat.

Schiphol zal zich daar ook keurig aan houden, benadrukte Benschop. “Wij gaan onze toekomst uitdrukken in termen van kwaliteit en niet van kwantiteit. Schiphol en het Schiphol-systeem vervullen een publieke opdracht ten dienste van de Nederlandse samenleving.”

Hij vervolgde: “Het succes van Schiphol en de Nederlandse luchtvaart gaat niet om het aantal vliegbewegingen als zodanig. Het gaat om connectiviteit. Onze verbindingen met de wereld. Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen verbinden Nederland met 326 bestemmingen wereldwijd.”

“Ons netwerk is van groot economisch belang – het is de kip met de gouden eieren. Onze directe verbindingen met China, de Verenigde Staten, Japan, maar bijvoorbeeld ook met Kenia zijn de weg waarlangs de Nederlandse bedrijven opereren en de weg waarlangs zoveel buitenlandse bedrijven Nederland vinden en zich hier vestigen.

Netwerkkwaliteit
Benschop: “Maar wat gebeurt er met de kwaliteit van het netwerk, als we daar niet meer in kunnen investeren? Wat wordt dan de positie van de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen? Dat is wat er de komende tijd op het spel staat bij de besluitvorming over de ontwikkeling na 2020.”

“De sector zet in op een gematigde en gecontroleerde ontwikkeling. De markt (en dat zijn wij Nederlanders) vraagt om meer, maar wij zien dat matiging nodig is om de balans te herstellen en hinderbeperking te realiseren.”

“Ik hoop dat Hans Alders deze maand een breed gedragen advies over de ontwikkeling van Schiphol, in samenhang met Lelystad, kan presenteren. Ik ben onder de indruk van de poging van partijen en vertegenwoordigers aan de tafel om tot een weg voorwaarts te komen – waar kunnen het minimaal noodzakelijke (zie het netwerk en de positie van KLM en de airlines) en het maximaal haalbare elkaar vinden.”

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
NS zet in op de flexreiziger

NS zet in op de flexreiziger

28/02/2020

NS wil de komende jaren inzetten op de ‘flexreiziger,’ die de vorm vervoer laat afhangen van het moment en de bestemming. Het spoorbedrijf heeft dit bekendgemaakt, samen met de jaarcijfers…

KLM-BCG ondersteunt Virgin

KLM-BCG ondersteunt Virgin

27/02/2020

Het partnerschap van KLM en de Boston Consulting Group voor de operationele digitalisering van luchtvaartmaatschappijen, heeft Virgin Atlantic als nieuwe klant binnengehaald. KLM-BCG zal Virgin ondersteunen bij het ‘optimaliseren en…

KLM grijpt in om corona

KLM grijpt in om corona

26/02/2020

KLM voert ‘drastische’ bezuinigingsmaatregelen door om de gevolgen van Covid-19, het coronavirus, het hoofd te bieden. Dit heeft financieel directeur Erik Swelheim in een uitgelekte, interne brief laten weten. “Het…