Home / Luchthavens / Beijing Capital Airport (bijna) de grootste ter wereld

Beijing Capital Airport (bijna) de grootste ter wereld

Beijing Capital Airport (bijna) de grootste ter wereld

Beijing Capital International Airport komt dit jaar uit boven het aantal van honderd miljoen vervoerde passagiers. Alleen Atlanta is nog groter,

Vorig jaar reisden 95,8 miljoen passagiers via Beijing. Op 28 december reisde de honderd-miljoenste passagier van dit jaar.

Met dit tempo zou Beijing Capital tussen nu en twee jaar de grootste luchthaven ter wereld zijn, in aantallen passagiers gerekend, want ‘concurrent’ Hartsfield Jackson Atlanta International Airport (103,9 miljoen passagiers in 2017) groeit veel minder snel.

Toch is het de vraag of dit gaat gebeuren, omdat bij de Chinese hoofdstad in september 2019 een tweede luchthaven opengaat, die de extra vraag moet opvangen.

Kritische grens
Er is een kritische grens van het aantal passagiers dat een luchthaven op jaarbasis kan verwerken en dat getal ligt rond de 100 miljoen, zo redeneren de Chinezen. Als de koopkrachtige vraag hoger wordt, is het beter een geheel nieuwe airport te bouwen en dat is precies wat er is gebeurd.

Beijing Daxing International Airport is in vijf jaar tijd uit de grond gestampt en krijgt in eerste instantie vier start- en landingsbanen, met een jaarlijkse capaciteit van 72 miljoen passagiers, tot 2025.

Op de tekentafel liggen plannen voor nog eens drie runways, waarmee de capaciteit op 100 miljoen passagiers per jaar komt te liggen. KLM zowel als Air France hebben zich al gemeld als klanten voor Daxing.

Op tijd?
Bouwprojecten van grote luchthavens lopen overal ter wereld vaak vertraging op, zoals recentelijk in Berlijn, Istanbul en Doha (Qatar). Maar het lijkt er vooralsnog op dat het de Chinezen wel lukt, met de oplevering van een mega-hub, in een bouwtijd van vijf jaar.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Corona doodsteek voor HNA

Corona doodsteek voor HNA

21/02/2020

De Chinese overheid is van plan de verlieslijdende HNA Group te nationaliseren. HNA, met een reeks airlines in portefeuille en belangen in hotels en banken, sukkelde de afgelopen jaren al….

Kleine groei BCD Travel

Kleine groei BCD Travel

20/02/2020

Zakenreisorganisatie BCD Travel is in 2019 licht gegroeid, met een omzetstijging van één procent naar 27,5 miljard dollar, waarvan 10,9 miljard uit de omzet van partners. BCD Travel is onderdeel…

Air France-KLM: winst daalt

Air France-KLM: winst daalt

20/02/2020

Air France-KLM heeft over 2019 aanzienlijk minder winst gemaakt dan een jaar eerder. Zowel bij Air France als KLM daalden de resultaten. Voor de groep kromp de operationele winst met…