Home / Luchthavens / Autonome bagagetrekker

Autonome bagagetrekker

Autonome bagagetrekker

Schiphol is een proef begonnen met een autonome bagagetrekker, zonder bestuurder, die bagage naar een vliegtuig kan brengen. De luchthaven zegt ‘ondanks de coronacrisis’ te willen blijven investeren in kwaliteit en innovatie.

“We zijn het programma Autonomous Airside Operations’ gestart om met luchthavenpartners stapsgewijs naar een slimme en toekomstbestendige grondafhandeling toe te kunnen werken,” zegt Hassan Charaf, hoofd innovatie bij de Schiphol Group. “We zetten in deze vroege fase in op kennisontwikkeling, door proeven op verschillende luchthavens. Op die manier kunnen we inzichten combineren en bepalen welke knelpunten in het bijzonder aandacht vereisen en welke stappen in de toekomst genomen moeten worden naar een autonome luchthaven. Op basis daarvan worden concrete vervolgstappen bepaald.”

De test met de elektrische, autonome bagagewagentjes, die de hele maand februari duurt, heeft als doel “te leren of deze techniek veilig en efficiënt is en hoe zelfrijdende voertuigen te integreren zijn met het andere verkeer op de luchthaven,” aldus de luchthaven, die hierin samenwerkt met onder meer KLM. Er zit steeds een ‘veiligheidsoperator’ in het autonome voertuig, om indien in te grijpen. Een woordvoerder van Schiphol zegt desgevraagd dat autonoom bagagevervoer niet het besparen op arbeidskosten ten doel heeft. “De menselijke rol in het proces blijft belangrijk. Het gaat ons om het verhogen van de efficiëntie en de snelheid.”

Op de luchthavens Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport, die eveneens deel uitmaken van de Schiphol Group, worden dit voorjaar vergelijkbare proeven gedaan met autonome bagagetrekkers.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…