Home / Luchthavens / Antiterreurteam op Zaventem

Antiterreurteam op Zaventem

Antiterreurteam op Zaventem

Brussels Airport – Zaventem – krijgt volgend jaar een eigen politiekorps onder de naam SRT (Snel Respons Team), dat kan kan ingrijpen bij alarm. In maart van dit jaar bliezen twee zelfmoordterroristen zich op de luchthaven van de Belgische hoofdstad op.

Ook op een metrostation in Brussel had die dag, 22 maart, een aanslag plaats. Bij de twee incidenten vielen in totaal 35 doden, onder wie de drie daders.

De ravage op Zaventem was enorm en de luchthaven ging wekenlang dicht. Na heropening was de angst voor nieuwe aanslagen groot. De luchthaven en de Belgische overheid werken sindsdien aan een nieuw beveiligingssysteem. Rondom Zaventem komen camera’s die alle toegangswegen bewaken. Het SRT in oprichting kan in actie komen zodra via de camera’s of andere kanalen verdachte situaties worden gemeld.

De leden van het politieteam worden speciaal geselecteerd uit een groep van 200 extra politiemensen die door de Belgische regering zijn toegezegd om de luchthavens in het land (met name Zaventem) te beveiligen. Ze krijgen een specifieke opleiding, waaronder training in speciale arrestatietechnieken en dragen zwaardere bewapening. Het SRT krijgt onder meer kogelwerende vesten, ballistische helmen, semi-automatische wapens en ‘less lethal’-wapens, die een verdachte met munitie van kunststof kunnen uitschakelen, zonder hem/haar te doden. Het team moet begin 2017 operationeel zijn op Zaventem.

Of er op andere luchthavens in België ook responsteams komen is nog niet duidelijk. Zaventem is verreweg de grootste Belgische luchthaven, met 23 miljoen passagiers in 2015. Door de aanslagen van maart zal het passagiersaantal naar verwachting dit jaar stagneren of teruglopen. Brussels South Charleroi is de tweede luchthaven van België, met 7 miljoen passagiers vorig jaar.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Partnership Accor en Alibaba

Partnership Accor en Alibaba

08/11/2019

Accor en de Alibaba Group zijn een strategische samenwerking aangegaan, bestaande uit de ontwikkeling van digitale applicaties en loyaliteitsprogramma’s. Accor en het Chinese Alibaba zetten donderdag op de China International…

FlixTrain breidt uit in Europa 

FlixTrain breidt uit in Europa 

07/11/2019

FlixTrain wordt mogelijk een concurrent van Thalys op de lijn tussen Parijs en Brussel, met een doorverbinding naar Rotterdam en Amsterdam. In 2021 is de Europese treinmarkt vrij en mogen…

Verkeerstoren Lelystad open

Verkeerstoren Lelystad open

07/11/2019

De verkeerstoren op Lelystad Airport is sinds donderdagmorgen in gebruik, vooruitlopend op de openstelling voor grote vliegtuigen, waarvoor nog geen datum bekend is. Op de site van Lelystad Airport staat…