Home / Luchthavens / Antiterreurteam op Zaventem

Antiterreurteam op Zaventem

Antiterreurteam op Zaventem

Brussels Airport – Zaventem – krijgt volgend jaar een eigen politiekorps onder de naam SRT (Snel Respons Team), dat kan kan ingrijpen bij alarm. In maart van dit jaar bliezen twee zelfmoordterroristen zich op de luchthaven van de Belgische hoofdstad op.

Ook op een metrostation in Brussel had die dag, 22 maart, een aanslag plaats. Bij de twee incidenten vielen in totaal 35 doden, onder wie de drie daders.

De ravage op Zaventem was enorm en de luchthaven ging wekenlang dicht. Na heropening was de angst voor nieuwe aanslagen groot. De luchthaven en de Belgische overheid werken sindsdien aan een nieuw beveiligingssysteem. Rondom Zaventem komen camera’s die alle toegangswegen bewaken. Het SRT in oprichting kan in actie komen zodra via de camera’s of andere kanalen verdachte situaties worden gemeld.

De leden van het politieteam worden speciaal geselecteerd uit een groep van 200 extra politiemensen die door de Belgische regering zijn toegezegd om de luchthavens in het land (met name Zaventem) te beveiligen. Ze krijgen een specifieke opleiding, waaronder training in speciale arrestatietechnieken en dragen zwaardere bewapening. Het SRT krijgt onder meer kogelwerende vesten, ballistische helmen, semi-automatische wapens en ‘less lethal’-wapens, die een verdachte met munitie van kunststof kunnen uitschakelen, zonder hem/haar te doden. Het team moet begin 2017 operationeel zijn op Zaventem.

Of er op andere luchthavens in België ook responsteams komen is nog niet duidelijk. Zaventem is verreweg de grootste Belgische luchthaven, met 23 miljoen passagiers in 2015. Door de aanslagen van maart zal het passagiersaantal naar verwachting dit jaar stagneren of teruglopen. Brussels South Charleroi is de tweede luchthaven van België, met 7 miljoen passagiers vorig jaar.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Records voor de hotelmarkt

Records voor de hotelmarkt

10/09/2019

De Nederlandse hotelmarkt heeft het afgelopen jaar ‘een absolute piek’ bereikt. Dit zegt Horwath HTL in een vandaag verschenen rapport. De bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen en omzetten zijn volgens de consultancy…

Ten Brink verlaat Transavia

Ten Brink verlaat Transavia

09/09/2019

De CEO van Transavia, Mattijs ten Brink, stapt deze maand over naar de Sunweb Group, waar hij dezelfde functie zal vervullen. Dit heeft de dochtermaatschappij van KLM vandaag bekendgemaakt. Ten…

Staking legt heel BA plat

Staking legt heel BA plat

09/09/2019

British Airways heeft voor vandaag en morgen vrijwel alle vluchten geannuleerd vanwege een pilotenstaking, de eerste in de geschiedenis van het bedrijf. Naar schatting 1.700 vluchten, vooral van en naar…