Home / Luchthavens / Antiterreurteam op Zaventem

Antiterreurteam op Zaventem

Antiterreurteam op Zaventem

Brussels Airport – Zaventem – krijgt volgend jaar een eigen politiekorps onder de naam SRT (Snel Respons Team), dat kan kan ingrijpen bij alarm. In maart van dit jaar bliezen twee zelfmoordterroristen zich op de luchthaven van de Belgische hoofdstad op.

Ook op een metrostation in Brussel had die dag, 22 maart, een aanslag plaats. Bij de twee incidenten vielen in totaal 35 doden, onder wie de drie daders.

De ravage op Zaventem was enorm en de luchthaven ging wekenlang dicht. Na heropening was de angst voor nieuwe aanslagen groot. De luchthaven en de Belgische overheid werken sindsdien aan een nieuw beveiligingssysteem. Rondom Zaventem komen camera’s die alle toegangswegen bewaken. Het SRT in oprichting kan in actie komen zodra via de camera’s of andere kanalen verdachte situaties worden gemeld.

De leden van het politieteam worden speciaal geselecteerd uit een groep van 200 extra politiemensen die door de Belgische regering zijn toegezegd om de luchthavens in het land (met name Zaventem) te beveiligen. Ze krijgen een specifieke opleiding, waaronder training in speciale arrestatietechnieken en dragen zwaardere bewapening. Het SRT krijgt onder meer kogelwerende vesten, ballistische helmen, semi-automatische wapens en ‘less lethal’-wapens, die een verdachte met munitie van kunststof kunnen uitschakelen, zonder hem/haar te doden. Het team moet begin 2017 operationeel zijn op Zaventem.

Of er op andere luchthavens in België ook responsteams komen is nog niet duidelijk. Zaventem is verreweg de grootste Belgische luchthaven, met 23 miljoen passagiers in 2015. Door de aanslagen van maart zal het passagiersaantal naar verwachting dit jaar stagneren of teruglopen. Brussels South Charleroi is de tweede luchthaven van België, met 7 miljoen passagiers vorig jaar.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta investeert in milieu

Delta investeert in milieu

17/02/2020

Delta Air Lines investeert tot 2030 honderd miljoen euro per jaar om de eigen uitstoot van CO2 te verminderen. De Amerikaanse carrier zegt hiermee onder meer ‘clean-air technologieën’ te willen…

‘Prima’ cijfers Schiphol

‘Prima’ cijfers Schiphol

14/02/2020

Schiphol heeft volgens financieel directeur Jabine van der Meijs een ‘prima’ jaar achter de rug. Het aantal passagiers groeide slechts licht, maar de financiële resultaten waren ‘solide, met een stijging…

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

Schiphol: 2020 cruciaal jaar

14/02/2020

2020 wordt volgens president-directeur Dick Benschop ‘een cruciaal jaar.’ Hij noemde vrijdag de situatie rond Lelystad, de ontwikkeling op ‘de middellange termijn’ en de ‘contouren van de luchtvaart richting 2050’…

Deal Corendon en KLM

Deal Corendon en KLM

13/02/2020

KLM heeft donderdag een overeenkomst gesloten met vakantiebedrijf Corendon over vluchten naar Curaçao. Vanaf het winterseizoen 2020/2021 neemt Corendon gedurende een periode van drie jaar een kwart miljoen stoelen af…