Home / Luchthavens / Activisten op Schiphol

Activisten op Schiphol

Activisten op Schiphol

Extinction Rebellion voert vrijdag actie op Schiphol, met slogans als ‘Vluchten kan niet meer.’ De internationale pressiegroep eist sluiting van de luchthaven tijdens de lockdown en koppelt dit aan klimaateisen.

Enkele actievoerders lijmden zich vast aan de draaideuren die toegang geven tot het station en de vertrekhal. De politie greep in de loop van de ochtend in en arresteerde verscheidene mensen. Extinction Rebellion zelf spreekt over “dappere rebellen” die willen aantonen dat tijdens de corona-pandemie “Schiphol boven de wet lijkt te staan.”

De redenatie van de groep is dat, terwijl op veel plaatsen in Nederland strenge maatregelen zijn getroffen om verdere verspreiding van het virus een halt toe te roepen, de luchthaven open mag blijven. Ook vindt de actiegroep dat Schiphol meer moe verduurzamen.

Annie M.G.
‘Vluchten kan niet meer’ zegt Extinction Rebellion, een verwijzing naar het gelijknamige lied van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink uit 1970. Die tekst ging niet specifiek over het luchtverkeer, maar over de algehele bedreiging van het milieu en de vrede, destijds. In vergelijking met toen is de mondiale situatie in feite verbeterd.

Hoewel de Nederlandse regering zich niet achter Extinction Rebellion en hun methodes zal  opstellen, zijn er wel overeenkomsten in de opvattingen. Premier Mark Rutte noemde deze week mensen die nu alsnog op het vliegtuig stappen “asociaal”, tenzij ze een noodzakelijke reden hebben. Vakantie en familiebezoek vallen daar wat hem betreft niet onder.

En minister Cora van Nieuwenhuizen heeft er bij de sector de afgelopen jaren herhaaldelijk op aangedrongen ‘groener’ te opereren, met onder meer vliegtuigen die een lagere uitstoot van CO2 en geluid hebben. De regering heeft aan de lopende steunoperatie voor KLM (subsidie via NOW en leningen van 3,4 miljard euro) verdere eisen gesteld op het gebied van vergroening.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…