Home / Luchthavens / ACI steunt plannen Brussel

ACI steunt plannen Brussel

ACI steunt plannen Brussel

ACI Europe heeft haar steun uitgesproken voor de Green Deal, het plan van de Europese Commissie voor een ‘vergroening’ van de Unie. De organisatie van luchthavens noemt het een plicht van de sector om een bijdrage te leveren aan de ‘transitie’ van de economie naar duurzaamheid.

De directeur-generaal van ACI Europe, Olivier Jankovec, zegt in een verklaring: “De opwarming van de aarde is een feit. Dit betekent dat het niet alleen een kwestie van het milieu is of het bedrijfsleven, maar een allesbepalend moreel punt. Het vereist dat alle sectoren en bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen en de transformatie dienen te omarmen die onze economie en onze samenleving zullen ondergaan.”

Klimaatneutrale luchthavens
ACI Europe zegt al ‘in de frontlinie’ te staan van de ‘transformatie die nodig is’ voor de transportsector. Vijftig luchthavens in Europa, waaronder Schiphol zijn inmiddels klimaatneutraal. Let wel: dit geldt voor de operatie aan de grond, onder meer door het gebruik van duurzame energie.

Verreweg de meeste uitstoot op luchthavens vindt evenwel plaats door vliegtuigen en die zijn niet meegerekend in het ‘klimaatneutrale’ beeld. De doelstelling om luchthavens zonder enige vorm van uitstoot van broeikasgassen te creëren ligt in de verre toekomst, namelijk 2050.

Milieuorganisaties wijzen erop dat dertig jaar een te lange periode is. In de European Green Deal houdt de Europese Commissie 2050 ook aan als jaartal waarin de klimaatneutrale status moet zijn bereikt, maar ‘Brussel’ heeft ook een tussenstap: in 2030 moet de uitstoot met 55 procent zijn gereduceerd ten opzichte van indexjaar 1990.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM koopt Jet Airways uit

KLM koopt Jet Airways uit

17/01/2020

Jet Airways wil haar activiteiten en bezittingen op Schiphol verkopen aan KLM. Het gaat onder meer om kantoorruimte, een Boeing 777-300ER en marketing van de failliete Indiase carrier. KLM aast…

APG bestaat vijftig jaar

APG bestaat vijftig jaar

16/01/2020

APG Air Agencies viert deze maand haar 50-jarig bestaan. APG is een mondiale organisatie van general sales agents voor airlines. Van de ongeveer duizend maatschappijen die er bestaan, zijn 170…

AA zet Boeing 787 in ex AMS

AA zet Boeing 787 in ex AMS

16/01/2020

American Airlines is begonnen met het inzetten van de Boeing 787-8 Dreamliner van Amsterdam naar de hub in Philadelphia (PHL). De introductie betekent een toename van de capaciteit met ruim…