ACI Europe, de branchevereniging van Europese luchthavens waarvan Schiphol ook lid is, heeft het Europees Parlement opgeroepen tot verstandig handelen bij drie beleidsvoorstellen die op de agenda staan: staatssteun, passagiersrechten en geluidsoverlast.
Ten aanzien van de richtlijnen voor staatssteun in de luchtvaart, hoopt ACI Europe-voorzitter Arnaud Feist, tevens topman van Brussels Airport, dat de juiste balans wordt gevonden tussen concurrentie en de rol van luchthavens in economische ontwikkeling en het creëren van werkgelegenheid. “De luchtvaart heeft regels nodig die eerlijker, transparanter en effectiever zijn. Terwijl de Commissie in deze lijn heeft gewerkt, zijn we bezorgd over de gevolgen van de nieuwe richtlijn voor onze gemeenschappen. Veel Parlementsleden delen deze bezorgdheid. Zij hebben president Barroso opgeroepen Europa niet lam te leggen door onrealistische beperkingen aan het financieren van kleinere luchthavens. De implicaties voeren verder dan de luchtvaart. Het gaat om het stimuleren van groei en het beschermen van banen in de verschillende Europese regio’s.”
Tweede aandachtspunt is volgens Feist de herziening van de passagiersrechten. Feist is het eens met het voorstel van Parlementsleden om passagiers toe te staan meer dan één tas mee te nemen aan boord. Nu verbieden vooral low-cost carriers reizigers om bijvoorbeeld een tax-free tasje plus een gewone tas in de cabine mee te nemen. Hierdoor lopen de tax-free inkopen en dus de inkomsten van de luchthavens terug. “Veel van onze luchthavens hebben last van airlines die de ‘een-tas-regel’ hebben ingevoerd. Het veroorzaakt veel stress en ongemak voor passagiers. We zien zelfs dat sommige passagiers die reizen met airlines waar je wel gewoon het plastic tasje met luchthavenaankopen mee mag nemen aan boord, niet meer winkelen, omdat er verwarring is over wat wel en niet mag. Deze praktijken maken de reisbeleving minder aangenaam. Bovendien kan het negatief uitpakken voor het moderniseren en en ontwikkelen van onze infrastructuur via commerciële inkomsten. Dit moet absoluut worden erkend en opgelost door het Parlement en de Raad.”
Het voorstel van de Europese Commissie over geluidsoverlast heeft de steun van ACI Europe. Wel maken de luchthavens zich zorgen over de regels ten aanzien van de gezondheidsimpact. Feist: “Begrijp me niet verkeerd. Niemand ontkent dat herrie gevolgen hebben voor de gezondheid. Maar het punt is dat we nog steeds geen geaccepteerde methodologie hebben voor het beoordelen van deze impact.”
Feist vreest dat dit zal leiden tot rechtszaken, waardoor het voorstel wordt vertraagd en de lawaaierigste vliegtuigen op Europese luchthavens mogen blijven vliegen.