Home / Luchthavens / ACI Europe: regionale luchthavens dreigen te moeten sluiten

ACI Europe: regionale luchthavens dreigen te moeten sluiten

ACI Europe: regionale luchthavens dreigen te moeten sluiten

ACI Europe zegt dat de regionale luchthavens in Europa ondermaats presteren. Tussen 2008 en 2013 groeide het passagiersvervoer met 3,4 procent, vergeleken met een gemiddelde van 11 procent in de hele industrie.

“Na tien jaar van extreem dynamische groei, was de mondiale financiële crisis een keerpunt voor de regionale luchthavens in Europa,” zegt Olivier Jankovic, directeur-generaal van ACI Europe. “Het herstel van hun vliegverkeer loopt achter op het gemiddelde. Dit komt vooral doordat luchtvaartmaatschappijen niet veel capaciteit hebben toegevoegd en de neiging hebben om zich te concentreren op hubs, dikke vervoerstromen en grotere markten, die hogere opbrengsten opleveren.”

In het eerste kwartaal van dit jaar groeit het passagiersvervoer op de regionale velden eindelijk meer in lijn met de rest van de luchtvaart. Maar het langzame economische herstel en de blijvende structurele uitdagingen betekenen dat deze kleinere luchthavens blijvend te maken krijgen met een langzamere groei en hevige concurrentiedruk, aldus ACI Europe. Jankovec: “Low-cost carriers richten zich steeds vaker op primaire of grote luchthavens. Tegelijkertijd beperken full-service maatschappijen hun capaciteit en richten zich vooral op hun long-haul netwerk vanaf hubs. Regionale airlines zijn vooral bezig met overleven. Dit alles betekent dat regionale luchthavens met flinke tegenwind te maken blijven krijgen – met instabiliteit van het netwerk, seizoensrisico’s en forse concurrentie van andere vliegvelden als gevolg.”

Jankovec waarschuwt dat dit ten koste kan gaan van de bereikbaarheid van Europa door de lucht. “In de nasleep van de financiële en eurocrisis hebben de meeste regionale luchthavens al enorm op de kosten bespaard. Er is nog maar weinig laaghangend fruit dat kan worden geplukt. We moeten er rekening mee houden dat er luchthavens gesloten zullen moeten worden in bepaalde landen, met name in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en Italië.”

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…