De wilde staking van luchtverkeersleiders op Brussels Airport, gericht tegen verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd, houdt aan. De actie heeft niets te maken met de recente aanslagen. Het aantal vluchten ligt woensdag met veertig per uur ongeveer op de helft van normaal.
Een aantal luchtverkeersleiders – niet alle – gaf dinsdag gehoor aan de oproep van het Gilde van Luchtverkeersleiders (BGATC) om zich ‘ziek’ te melden; ook woensdag bleven sommige luchtverkeersleiders thuis. De bond en haar actievoerders zijn het niet eens met het plan van Belgocontrol, de overheidsinstelling waar ze in dienst zijn, om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen van 55 naar 58 jaar.
Luchtverkeersleiders krijgen in België een hoog salaris, zoals vrijwel overal ter wereld. Het aanvangsloon ligt op 6.200 bruto per maand en loopt op tot 12.000. Hun opleiding is op kosten van de staat.
Veel krtitiek
De stakers krijgen veel kritiek te verduren. Marc Descheemaecker, voorzitter van de raad van bestuur van Brussels Airport zegt in een verklaring: “Het is onbegrijpelijk. Leg maar eens uit aan grote internationale luchtvaartbedrijven zoals DHL dat het mensen van de luchthaven zelf zijn die ons nu zo’n slag toedienen. De imagoschade is enorm. Na de aanslagen konden we overal op sympathie rekenen, nu is dit omgeslagen naar totaal onbegrip.”
ACI Europe, de koepelorganisatie van Europese luchthavens, noemt de actie “een totaal gebrek aan fatsoen en respect voor de luchthaven en de sector.” Volgens algemeen directeur Olivier Jankovec van ACI is er sprake van “het moedwillig schade toebrengen” aan de luchthaven, die op 22 maart werd getroffen door een terroristische aanslag en daarna tot 4 april gesloten was. “Er zijn geen woorden om te beschrijven hoe onbedachtzaam, onverantwoord en beschadigend de staking is. Wat ze doen, is de situatie nog erger maken dan ze al is,” aldus Jankovec.
En brancheorganisatie Airlines for Europe (A4E), zegt in een bulletin: “Dit is niet te geloven. Waar is de solidariteit met de mannen en vrouwen bij de luchtvaartmaatschappijen en op de luchthaven die weer zo veel mogelijk vluchten in de lucht willen krijgen? A4E veroordeelt de staking, die niet op een slechter moment had kunnen worden gekozen, in de sterkste termen.”
De BGATC zelf doet er het zwijgen toe. Op de site staat geen enkele verklaring over de staking.