
Booking Holdings heeft in het eerste kwartaal een verlies geleden van 699 miljoen dollar. Het bedrijf, dat vorig jaar miljarden winst maakte, doet nu in Nederland en elders een beroep op overheidssteun.
Booking Holdings is het moederbedrijf van Booking.com. Deze website, waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam staat, is verreweg de grootste winstmaker van het Amerikaanse concern. Door de corona pandemie daalde de omzet in de eerste drie maanden met 19 procent naar 2,2 miljard dollar. In het tweede kwartaal, waarin corona veel harder toesloeg, zal naar verwachting de omzet nog veel verder dalen.
Topman Glenn Fogel (op de foto hierboven) waarschuwt daarom dat de ‘echte klap’ nog moet komen. Over april is al bekend dat het aantal overnachtingen daalde met 85 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2019.
Goudmijn
Booking was de afgelopen jaren zeer winstgevend. In 2019 bleef er onder de streep 5 miljard dollar over. Het bedrijf was een goudmijn voor de aandeelhouders, onder wie de topmanagers, die in ruime mate dividend kregen uitgekeerd. Door de inkoop van eigen aandelen konden Fogel en medebestuurders rekenen op inkomsten van 20 miljoen dollar per persoon per jaar of meer.
Keerzijde voor het bedrijf van dit beleid is dat er nauwelijks reserve werd opgebouwd. Door de coronacrisis is Booking daardoor meteen in de financiële problemen gekomen. Fogel zegt dat ontslagen onvermijdelijk zijn. De holding telt wereldwijd ruim 17.000 werknemers, van wie 5.000 in Amsterdam.
NOW
Booking heeft inmiddels een beroep gedaan op ondersteuning van de Nederlandse regering bij het betalen van de loonsom, via de NOW-regeling. Koninklijke Horeca Nederland heeft bezwaar aangetekend tegen deze vorm van hand ophouden, maar NOW is generiek: elke onderneming in Nederland, van groot tot klein, heeft er recht op.
In politiek Den Haag zijn vraagtekens gezet bij bedrijven die eerder gebruik hebben gemaakt van fiscale sluipwegen en nu willen profiteren van de belastingopbrengsten. Booking is daar een van. Zakenblad Quote heeft becijferd dat Booking tussen 2010 en 2018 in Nederland belastingvoordelen tot 1,8 miljard euro opstreek, gebruikmakend van de innovatiebox. Experts noemden deze regelingen tegenover het blad ‘een vorm van belastingontwijking.’