Home / Hotels / Zwaar boekverlies Booking

Zwaar boekverlies Booking

Zwaar boekverlies Booking

Booking Holdings heeft in het eerste kwartaal een verlies geleden van 699 miljoen dollar. Het bedrijf, dat vorig jaar miljarden winst maakte, doet nu in Nederland en elders een beroep op overheidssteun.

Booking Holdings is het moederbedrijf van Booking.com. Deze website, waarvan het hoofdkantoor in Amsterdam staat, is verreweg de grootste winstmaker van het Amerikaanse concern. Door de corona pandemie daalde de omzet in de eerste drie maanden met 19 procent naar 2,2 miljard dollar. In het tweede kwartaal, waarin corona veel harder toesloeg, zal naar verwachting de omzet nog veel verder dalen.

Topman Glenn Fogel (op de foto hierboven) waarschuwt daarom dat de ‘echte klap’ nog moet komen. Over april is al bekend dat het aantal overnachtingen daalde met 85 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2019.

Goudmijn
Booking was de afgelopen jaren zeer winstgevend. In 2019 bleef er onder de streep 5 miljard dollar over. Het bedrijf was een goudmijn voor de aandeelhouders, onder wie de topmanagers, die in ruime mate dividend kregen uitgekeerd. Door de inkoop van eigen aandelen konden Fogel en medebestuurders rekenen op inkomsten van 20 miljoen dollar per persoon per jaar of meer.

Keerzijde voor het bedrijf van dit beleid is dat er nauwelijks reserve werd opgebouwd. Door de coronacrisis is Booking daardoor meteen in de financiële problemen gekomen. Fogel zegt dat ontslagen onvermijdelijk zijn. De holding telt wereldwijd ruim 17.000 werknemers, van wie 5.000 in Amsterdam.

NOW
Booking heeft inmiddels een beroep gedaan op ondersteuning van de Nederlandse regering bij het betalen van de loonsom, via de NOW-regeling. Koninklijke Horeca Nederland heeft bezwaar aangetekend tegen deze vorm van hand ophouden, maar NOW is generiek: elke onderneming in Nederland, van groot tot klein, heeft er recht op.

In politiek Den Haag zijn vraagtekens gezet bij bedrijven die eerder gebruik hebben gemaakt van fiscale sluipwegen en nu willen profiteren van de belastingopbrengsten. Booking is daar een van. Zakenblad Quote heeft becijferd dat Booking tussen 2010 en 2018 in Nederland belastingvoordelen tot 1,8 miljard euro opstreek, gebruikmakend van de innovatiebox. Experts noemden deze regelingen tegenover het blad ‘een vorm van belastingontwijking.’

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta test coronavrije vlucht

Delta test coronavrije vlucht

26/11/2020

Delta Air Lines wil vanaf 19 december tussen Atlanta en Rome passagiers en bemanning testen vóór hun vlucht. Amerikanen die om essentiële redenen moeten reizen, hoeven dan na aankomst niet…

Nieuwe bestuursleden NATM

Nieuwe bestuursleden NATM

26/11/2020

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) heeft woensdag, tijdens haar algemene ledenvergadering en vooruitlopend op de bestuurswisseling in april 2021, twee nieuwe bestuursleden gekozen. Om de continuïteit van het…

IATA-top 2021 in Boston

IATA-top 2021 in Boston

25/11/2020

IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk…