Home / Hotels / ‘Slavernij’ in hotels Londen

‘Slavernij’ in hotels Londen

‘Slavernij’ in hotels Londen

Unite, de grootste vakcentrale in het Verenigd Koninkrijk, beschuldigt de hotelsector in Londen van ‘onethische’ praktijken. Volgens de bond moet hotelpersoneel lange dagen maken, oplopend tot 18 uur, tegen zeer lage lonen.

In een rapport, Unethical London, staat dat werkgevers in de hotelbranche het personeel ‘uitbuiten’ en alleen ‘lippendienst bewijzen aan basale mensenrechten en vakbondsrechten’.

Peter Kavanagh, secretaris van Unite in Londen, zei tegen Britse media dat de branche haar werknemers in de steek laat. “Lage lonen, nul-urencontracten en openlijke vijandigheid ten opzichte van vakbonden zijn staande praktijk geworden in Londen.” Werknemers komen ook aan het woord in het rapport. Een van hen zegt 16 tot 18 uur per dag te moeten werken en noemt haar baan ‘slavernij.’

Het is niet de eerste keer dat de hotelbranche in Londen onder vuur ligt wegens vermeende slechte arbeidsomstandigheden. De afgelopen jaren kwamen werknemers en vakbonden herhaaldelijk in actie tegen wat zij ‘misstanden’ noemen.

Brexit
In de hotelsector van Londen werken naar schatting 100.000 mensen, onder wie veel buitenlanders, met name afkomstig uit landen in Oost-Europa. De hotels zeggen zich te houden aan de regels, maar het feit is dat er geen verplicht minimumloon bestaat.

Het bestuur van de Britse hoofdstad heeft het ‘minimumloon om te leven’ gesteld op 9,40 pond (11,2 euro), maar vrijwel geen enkel hotel houdt zich daaraan. Ook verder is er nauwelijks regelgeving en kunnen werkgevers hun personeel zo lang laten werken als ze willen.

Nu het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de Europese Unie te verlaten (Brexit) zal de situatie in de Britse hotelbranche de komende jaren waarschijnlijk veranderen. Er zijn twee mogelijkheden: het personeel afkomstig uit landen van de Europese Unie moet het Verenigd Koninklijk verlaten, zodra Brexit een feit is.

Of de Europeanen krijgen een speciale status en mogen blijven werken. Dit laatste ligt het meest voor de hand, want er is bij lange na niet voldoende Brits personeel om de gaten in de hotelbranche en andere sectoren op te vullen. Brexit zou zelfs in het voordeel kunnen werken van de werknemers uit de EU, die een hoger loon kunnen eisen op straffe van vertrek.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…

Accor opent nieuwe hotels

Accor opent nieuwe hotels

21/01/2020

Accor opent dit en volgend jaar haar 2.999ste en 3.000ste hotel in Europa. De twee nieuwe vestigingen zijn beide in thuisland Frankrijk, van het merk Mondrian. Het designmerk Mondrian is…