Home / Hotels / ‘Slavernij’ in hotels Londen

‘Slavernij’ in hotels Londen

‘Slavernij’ in hotels Londen

Unite, de grootste vakcentrale in het Verenigd Koninkrijk, beschuldigt de hotelsector in Londen van ‘onethische’ praktijken. Volgens de bond moet hotelpersoneel lange dagen maken, oplopend tot 18 uur, tegen zeer lage lonen.

In een rapport, Unethical London, staat dat werkgevers in de hotelbranche het personeel ‘uitbuiten’ en alleen ‘lippendienst bewijzen aan basale mensenrechten en vakbondsrechten’.

Peter Kavanagh, secretaris van Unite in Londen, zei tegen Britse media dat de branche haar werknemers in de steek laat. “Lage lonen, nul-urencontracten en openlijke vijandigheid ten opzichte van vakbonden zijn staande praktijk geworden in Londen.” Werknemers komen ook aan het woord in het rapport. Een van hen zegt 16 tot 18 uur per dag te moeten werken en noemt haar baan ‘slavernij.’

Het is niet de eerste keer dat de hotelbranche in Londen onder vuur ligt wegens vermeende slechte arbeidsomstandigheden. De afgelopen jaren kwamen werknemers en vakbonden herhaaldelijk in actie tegen wat zij ‘misstanden’ noemen.

Brexit
In de hotelsector van Londen werken naar schatting 100.000 mensen, onder wie veel buitenlanders, met name afkomstig uit landen in Oost-Europa. De hotels zeggen zich te houden aan de regels, maar het feit is dat er geen verplicht minimumloon bestaat.

Het bestuur van de Britse hoofdstad heeft het ‘minimumloon om te leven’ gesteld op 9,40 pond (11,2 euro), maar vrijwel geen enkel hotel houdt zich daaraan. Ook verder is er nauwelijks regelgeving en kunnen werkgevers hun personeel zo lang laten werken als ze willen.

Nu het Verenigd Koninkrijk heeft besloten de Europese Unie te verlaten (Brexit) zal de situatie in de Britse hotelbranche de komende jaren waarschijnlijk veranderen. Er zijn twee mogelijkheden: het personeel afkomstig uit landen van de Europese Unie moet het Verenigd Koninklijk verlaten, zodra Brexit een feit is.

Of de Europeanen krijgen een speciale status en mogen blijven werken. Dit laatste ligt het meest voor de hand, want er is bij lange na niet voldoende Brits personeel om de gaten in de hotelbranche en andere sectoren op te vullen. Brexit zou zelfs in het voordeel kunnen werken van de werknemers uit de EU, die een hoger loon kunnen eisen op straffe van vertrek.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Weer quarantaineplicht in UK

Weer quarantaineplicht in UK

14/08/2020

Het Verenigd Koninkrijk voert vanaf zaterdag 15 augustus opnieuw een verplichte zelfquarantaine van twee weken in voor reizigers uit enkele landen, waaronder Nederland en Frankrijk. Omgekeerd zal dat niet gelden….

Nieuwe forenzenkaart bij NS

Nieuwe forenzenkaart bij NS

14/08/2020

NS heeft vrijdag bekendgemaakt na de zomer te komen met een abonnement voor forenzen die deels thuis blijven werken. Het spoorbedrijf speelt zo in op de “enorme” neergang van het…

KLM naar Poznań in Polen

KLM naar Poznań in Polen

13/08/2020

KLM opent op 25 oktober een nieuwe, dagelijkse route naar de stad Poznań. Het is de vijfde bestemming in Polen, na Warschau, Krakau, Gdańsk en Wrocław. Met Poznań, 300 kilometer…

Teststraat Schiphol in bedrijf

Teststraat Schiphol in bedrijf

13/08/2020

Sinds donderdag 10.00 uur kunnen passagiers die op Schiphol aankomen uit risicogebieden gebruik maken van een teststraat voor corona. Er geldt geen verplichting, zoals in Duitsland. De GGD Kennemerland verzorgt…