Home / Hotels / Records voor de hotelmarkt

Records voor de hotelmarkt

Records voor de hotelmarkt

De Nederlandse hotelmarkt heeft het afgelopen jaar ‘een absolute piek’ bereikt. Dit zegt Horwath HTL in een vandaag verschenen rapport. De bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen en omzetten zijn volgens de consultancy ‘hoger dan ooit tevoren.’ Maar er klinkt ook een waarschuwing: ‘Een omslagpunt lijkt bereikt.’

De gemiddelde bezettingsgraad van de Nederlandse hotels steeg van 77,2 procent in 2017 naar 77,7 procent in 2018. Daarmee evenaren de hotels het record van 1998, zegt Horwath HTL. Op dit punt zijn de parameters dus niet ‘hoger dan ooit’, maar ex aequo.

Vijfde jaar op rij
De gemiddelde kamerprijs ging omhoog van 112 euro naar 120 euro, wel een historisch hoogtepunt. Het is het vijfde jaar op rij dat de kamerprijzen stijgen en in die periode was de toename 26 procent. De gemiddelde kamerprijs heeft nu een nooit eerder vertoond niveau bereikt, maar de branche deed daar wel lang over: het ‘oude record’ dateert uit 2002, toen de kamerprijs gemiddeld ook al op 114 euro lag.

Als gevolg van de hoge bezettingsgraden en kamerprijzen is voor de omzet per hotelkamer eveneens een record gevestigd, zegt Horwath HTL. Gemiddeld leverde een Nederlandse hotelkamer vorig jaar 93 euro per dag op aan kamerhuur, zeven procent meer dan in 2017 en veertig procent meer dan in 2013.

Subjectief
Uit het onderzoek van Horwath HTL blijkt verder dat de Nederlandse hoteliers de komende jaren geen sterke groei meer verwachten. Let wel: dit is een subjectieve inschatting – Horwath HTL geeft zelf geen raming over de komende jaren.

‘De toenoemende onzekerheid over de wereldeconomie, onder invloed van onder meer de Chinees-Amerikaanse handelsconflicten en de aanhoudende Brexit-perikelen, leidt tot zorgen bij de hoteliers,’ schrijft Horwath HTL.

Foto: Horwath HTL

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Bewust reizen op BTS 2020

Bewust reizen op BTS 2020

12/11/2019

Tijdens de jaarlijkse Business Travel Show, in februari 2020, zal ‘bewust reizen’ een van de hoofdthema’s zijn, zo heeft de BTS bekendgemaakt. Is het tijd voor een ‘ethisch reisprogramma’ voor…

Partnership Accor en Alibaba

Partnership Accor en Alibaba

08/11/2019

Accor en de Alibaba Group zijn een strategische samenwerking aangegaan, bestaande uit de ontwikkeling van digitale applicaties en loyaliteitsprogramma’s. Accor en het Chinese Alibaba zetten donderdag op de China International…