De Nederlandse hotelmarkt heeft het afgelopen jaar ‘een absolute piek’ bereikt. Dit zegt Horwath HTL in een vandaag verschenen rapport. De bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen en omzetten zijn volgens de consultancy ‘hoger dan ooit tevoren.’ Maar er klinkt ook een waarschuwing: ‘Een omslagpunt lijkt bereikt.’
De gemiddelde bezettingsgraad van de Nederlandse hotels steeg van 77,2 procent in 2017 naar 77,7 procent in 2018. Daarmee evenaren de hotels het record van 1998, zegt Horwath HTL. Op dit punt zijn de parameters dus niet ‘hoger dan ooit’, maar ex aequo.
Vijfde jaar op rij
De gemiddelde kamerprijs ging omhoog van 112 euro naar 120 euro, wel een historisch hoogtepunt. Het is het vijfde jaar op rij dat de kamerprijzen stijgen en in die periode was de toename 26 procent. De gemiddelde kamerprijs heeft nu een nooit eerder vertoond niveau bereikt, maar de branche deed daar wel lang over: het ‘oude record’ dateert uit 2002, toen de kamerprijs gemiddeld ook al op 114 euro lag.
Als gevolg van de hoge bezettingsgraden en kamerprijzen is voor de omzet per hotelkamer eveneens een record gevestigd, zegt Horwath HTL. Gemiddeld leverde een Nederlandse hotelkamer vorig jaar 93 euro per dag op aan kamerhuur, zeven procent meer dan in 2017 en veertig procent meer dan in 2013.
Subjectief
Uit het onderzoek van Horwath HTL blijkt verder dat de Nederlandse hoteliers de komende jaren geen sterke groei meer verwachten. Let wel: dit is een subjectieve inschatting – Horwath HTL geeft zelf geen raming over de komende jaren.
‘De toenoemende onzekerheid over de wereldeconomie, onder invloed van onder meer de Chinees-Amerikaanse handelsconflicten en de aanhoudende Brexit-perikelen, leidt tot zorgen bij de hoteliers,’ schrijft Horwath HTL.
Foto: Horwath HTL