Home / Hotels / Racisme bij Airbnb

Racisme bij Airbnb

Racisme bij Airbnb

Airbnb zegt het nu zelf: onder haar home base van aanbieders bevinden zich huiseigenaren die gasten weigeren op grond van huidskleur en afkomst. In een intern rapport zegt het platform nu te zullen ‘afrekenen’ met racisme.

Airbnb kreeg de afgelopen jaren herhaalde keren klachten, met name in thuisland de Verenigde Staten, van potentiële gasten die de indruk hadden geen onderdak te hebben gekregen bij bepaalde verhuurders op grond van hun afkomst. Wetenschappers van de Harvard Business School in Boston deden vorig jaar een onderzoek en kwamen tot de conclusie dat een op de zes Afro-Amerikanen wordt ‘afgewezen’ door verhuurders, onder verwijzing naar hun afkomst. Airbnb reageerde toen laconiek en nam het rapport nauwelijks serieus.

In hoeverre het probleem zich ook voordoet in andere landen waar Airbnb actief, zoals in Nederland, is onbekend. Bij Airbnb, opgericht in 2008, zijn 1,5 miljoen verhuurders aangesloten, in 34.000 steden van 191 landen. Het bedrijf wordt daarom ook wel ‘de grootste hotelketen’ ter wereld genoemd.

Te langzaam gereageerd
Maar na aanhoudende meldingen van vermeende racistische weigeringen door huiseigenaren die zijn aangesloten bij Airbnb heeft het bedrijf nu haar mening veranderd en het probleem erkend. Het liet zelf onderzoek uitvoeren en kwam op grond daarvan tot de conclusie dat racisme in eigen gelederen wel degelijk bestaat. “Airbnb heeft mogelijk te langzaam gereageerd op de aantijgingen van discriminatie,” zegt het bedrijf nu in een e-mail aan verhuurders en huurders.

Airbnb heeft ook nieuwe regels opgesteld: per 1 november 2016 moeten alle verhuurders een beginselverklaring ondertekenen waarin staat dat huurders op grond van huidskleur of afkomst niet mogen worden geweigerd. Gebeurt dit wel dan kan de huurder dit melden en regelt Airbnb alternatief onderdak, terwijl de verhuurder rekening moet houden met sancties.

Op de data waarop het onderdak werd geweigerd mag de betreffende verhuurder niemand anders onderdak verlenen en derft daardoor inkomsten. Bij herhaalde overtreding van de anti-discriminatieregel voor verhuurders beëindigt Airbnb de samenwerking. Hoewel de klachten dus voornamelijk betrekking hebben op de VS, gelden de nieuwe regels van Airbnb wereldwijd.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…