Home / Hotels / Postillion eindelijk op sterkte in Amsterdam

Postillion eindelijk op sterkte in Amsterdam

Postillion eindelijk op sterkte in Amsterdam

Met de opening van de nieuwe hoteltoren is congreshotel Postillion Amsterdam na twee jaar klaar. Het wordt het eerste hotel in Nederland waar gasten alle functies in hun hotelkamer met spraakbesturing kunnen bedienen.

Pal tegenover de hoteltoren, in verzamelgebouw De Kauwgomballenfabriek, baat Postillion al twee jaar een congrescentrum uit met 18 zalen en een capaciteit tot 1200 bezoekers. “Achteraf gezien hadden we dat iets later moeten doen,” zegt directeur Erik-Jan Ginjaar van Postillion. “We hebben er ons wat op verkeken dat we lang bij een bouwput zaten. Een jaar eerder was te kort geweest, maar twee jaar was toch iets te lang.”

De nieuwbouw voegt daar nu 14 zalen aan toe met een capaciteit voor nog eens 600 bezoekers. De twee locaties kunnen worden gecombineerd, of juist los van elkaar worden gebruikt. “Zo zijn we in staat om twee grote evenementen tegelijk te accommoderen, zonder dat deelnemers elkaar voor de voeten lopen,” zegt Ginjaar.”

Beperkt aantal hotelkamers
De 252 hotelkamers in de toren zullen voor gemiddeld 70 procent worden gebruikt door deelnemers aan congressen in de zalencentra. “In de congresmarkt is er gewoon heel veel vraag naar faciliteiten waarbij kamers zijn inbegrepen,” zegt Ginjaar. Postillion had graag meer kamers in het complex gehad, maar zat vast aan het al door architectenbureau Concrete gemaakte ontwerp van de toren en de maximum toegestane bouwhoogte van 65 meter. Zo telt het hotel ‘maar’ twee suites.

Voor de resterende kamerbehoefte voor congresbezoekers zijn afspraken gemaakt met de omliggende hotels in het gebied, waaronder het ook dit jaar geopende QO van IHG en het eerste Amsterdamse Van der Valk Hotel. Begin volgend jaar gaat op een steenworp afstand ook nog eens een hoteltoren van het Duits/Israëlische Leonardo hotels open. In het gebied was al een groot hotel van Accor (Mercure) en een Bastion Hotel gevestigd.

“Overamstel stond natuurlijk bekend als wat onherbergzaam,” zegt Marc Roebersen, general manager van Postillion Amsterdam, “maar met de komst van deze hotels, bedrijven als Picnic en de woningbouw is het totaal aan het veranderen.”

MICE-markt
Ook beantwoordt het congreshotel aan de groeiende behoefte uit de MICE-markt (Meetings, Incentives, Conferences & Events) om in Amsterdam actief te kunnen zijn. In de hoofdstad zijn naast oudgedienden als Okura en Krasnapolsky weinig congreshotels beschikbaar. Eerder dit jaar ging op Sloterdijk wel Park Inn open, dat deel uitmaakt van amusementspaleis VEN Amsterdam dat ook over vergaderzalen beschikt. RAI Amsterdam bouwt momenteel aan haar Nhow-toren, maar de bouw van congresgigant Maritim in Amsterdam Noord ligt momenteel stil, vanwege een groot conflict tussen opdrachtgever en aannemer.

Het Nederlandse Postillion is acht jaar op zoek geweest naar een geschikte locatie in de hoofdstad. “De ruimte voor hotelkamers vind je misschien nog wel, maar voor de zalen moesten we echt specifiek op zoek,” zegt Roebersen.

Uiteindelijk kwam Overamstel als beste uit de bus, maar het hotelbedrijf moest er wel genoegen nemen met een al ver ontwikkeld hotelplan van architectenbureau Concrete. Zo bevinden de restaurants, het dakterras met bbq-grill en bistro Amsterdam Deli en de vergaderzalen zich op de onderste verdiepingen en niet – zoals de trend voorschrijft – bovenin de toren.

Spraakbesturing in alle kamers
In twee kamers wordt nu geëxperimenteerd met spraakbesturing, vooralsnog met Alexa van Amazon. In april moeten alle kamers van spraakbesturing zijn voorzien via partner Harman Kardon (onderdeel van Samsung)  die daartoe spraakdienst Soundhound inzet. Gasten kunnen dan de hele kamer ‘besturen’ met stemcommando’s, van de verlichting en de tv tot de gordijnen en de verwarming. Ook kunnen algemene vragen worden gesteld.

“We zijn lang bezig geweest met IBM’s spraakdienst, maar die konden toch niet leveren wat we nodig hadden,” zegt Roebersen. “Zoals dat gaat met vernieuwing, moest er veel op het laatste moment gebeuren, Toen we starten had je boxen met zeven speakers en microfoons in. In april bleek dat er oplossingen zijn met 24 speakers en microfoons die veel beter in staat zijn commandos te ontvangen en dialecten te begrijpen zodat gasten uit de hele wereld er mee overweg kunnen. We hebben besloten die techniek te kiezen. Die late keuze heeft nogal wat impact, dus bij opening zijn nog niet alle kamers zijn voorzien. Die boxen worden nu voor ons handgemaakt.” Alle kamers beschikken wel over een aanraakscherm waarin licht, amusement, temperatuur en gordijnen bediend kunnen worden. Dat is straks ook mogelijk via een app.

Postillion wil vooroplopen in kunstmatige intelligentie. Roebersen: “We hebben vrij recent Michiel onze AI-assistent gelanceerd. We zijn de eerste hotelgroep ter wereld die zijn hele reserveringsafdeling gaat uitbesteden aan een computer, die de hele afhandeling zal doen zowel het boeken van vergaderarrangementen als hotelkamers. Gastvrijheid kan in een nieuw sausje gepresenteerd worden.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herman Stil
Door: | herman[at]zakenreis.nl
Herman Stil is luchtvaartredacteur bij Het Parool. Hij levert maandelijks een bijdrage aan Zakenreis Magazine.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…

Tempo: nieuw merk bij Hilton

Tempo: nieuw merk bij Hilton

22/01/2020

Hilton heeft een nieuw merk in de markt gezet onder de naam Tempo. De Amerikaanse keten heeft er niet bij gezegd waar en wanneer het eerste Tempo-hotel open gaat. Hilton…