Home / Hotels / Ook Vlaanderen scherpt regels voor Airbnb-verhuur aan

Ook Vlaanderen scherpt regels voor Airbnb-verhuur aan

Ook Vlaanderen scherpt regels voor Airbnb-verhuur aan

Ook in Vlaanderen wordt een kamer of woning verhuren via Airbnb minder vrijblijvend voor de verhuurder. De Tijd schrijft dat de Vlaamse minister van Toerisme Ben Weyts veiligheidsvereisten stelt voor verhuurders. De nieuwe regels moeten per april ingaan.

Het Vlaamse parlement legde minimale brandveiligheidsnormen vast voor de particuliere verhuur. In een Airbnb-accommodatie moet minimaal een blusmiddel en branddetectors aanwezig zijn. Daarnaast moeten er een plattegrond met minimaal twee vluchtroutes zijn en een brandinstructie in vier talen. Overtredingen leiden tot boetes die kunnen oplopen tot 25.000 euro.

Met de regels wil de Vlaamse overheid de particuliere verhuur uit de juridische grijze zone halen, schrijft De Tijd. Wanneer de Raad van State de regels goedkeurt moeten verhuurders zich vanaf april registreren op het Vlaamse logiesinformatiesysteem, waar ook Hotels, campings en bed & breakfasts geregistreerd staan. De minimale eisen worden aangevuld met extra vereisten voor verhuurders van meer dan twaalf slaapplaatsen. Behalve het scheppen van minimale voorwaarden, moeten de regels ook duidelijkheid geven aan de vele particuliere verhuurders.

De Belgische krant De Standaard meldde onlangs dat de stad Gent extra regels gaat opleggen aan particuliere verhuurders. In de populaire toeristische stad zijn zo’n achthonderd logeeradressen te boeken op Airbnb. Het gemeentebestuur wil nu dat deze adressen, net als in Amsterdam, nog maar zestig dagen per jaar verhuurd kunnen worden.

Lenneke Bosman
Door: | lenneke[at]zakenreis.nl | volg mij via @ lenneke_ZR
Lenneke Bosman schrijft sinds 2008 over de luchtvaart- en reiswereld. Met een achtergrond in de marketing van historische luchtvaart heeft zij ook ervaring opgedaan in de meetings- & incentivesbranche.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta test coronavrije vlucht

Delta test coronavrije vlucht

26/11/2020

Delta Air Lines wil vanaf 19 december tussen Atlanta en Rome passagiers en bemanning testen vóór hun vlucht. Amerikanen die om essentiële redenen moeten reizen, hoeven dan na aankomst niet…

Nieuwe bestuursleden NATM

Nieuwe bestuursleden NATM

26/11/2020

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) heeft woensdag, tijdens haar algemene ledenvergadering en vooruitlopend op de bestuurswisseling in april 2021, twee nieuwe bestuursleden gekozen. Om de continuïteit van het…

IATA-top 2021 in Boston

IATA-top 2021 in Boston

25/11/2020

IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk…