Home / Hotels / Omzet NH Hotels verdampt

Omzet NH Hotels verdampt

Omzet NH Hotels verdampt

De omzet van de NH Hotels Group heeft in het eerste kwartaal een vrije val ingezet, zo blijkt uit de cijfers die dinsdag zijn gepubliceerd. De groep heeft een hele reeks maatregelen genomen en beschikt over een stevige oorlogskas. De CEO rekent er daarom op dat NH de crisis zal doorstaan.

In januari en februari van dit jaar ging het nog goed: de opbrengsten stegen met 8 procent in vergelijking met de eerste twee maanden van 2019. Vanaf maart, toen de epidemie vanuit China uitwaaierde over de hele wereld, ging het hard naar beneden: 65 procent lagere opbrengsten.

Voor heel Q1 kwam de omzet uit op 279 miljoen euro, een daling van 20,8 procent. In het tweede kwartaal zal de omzet naar verwachting nog maar een paar procent zijn van die uit Q2 in 2019. NH rekent erop dat vanaf juli er weer voorzichtig herstel zal intreden.

Maatregelen
NH is een grote speler in Europa, met hotels die sterk op de zakelijke markt zijn gericht. In Nederland heeft NH 36 hotels, waaronder Krasnapolsky (foto boven), Doelen, Schiller en het pas geopende nhow RAI Amsterdam.

NH Hotels draaide de afgelopen goed en bouwde een flinke financiële buffer op. De beursgenoteerde, van origine Spaanse hotelgroep, die sinds 2018 in handen is van de Thaise keten Minor Hotels, zegt in reactie op de corona-pandemie een hele serie maatregelen te hebben genomen om te overleven. Omdat de vraag naar overnachtingen grotendeels is weggevallen zijn veel vestigingen van NH dicht of beperkt open. Dit drukt tevens de kosten.

De aandeelhouders ontvangen geen dividend over 2019, investeringen in renovatie van hotels zijn doorgeschoven en het bedrijf is een banklening aangegaan van 225 miljoen euro. De kas bevat nu in totaal 675 miljoen euro.

Ramón Aragonés, de CEO van de groep, zegt in een verklaring: “We hebben op tijd een operationele en financiële transformatie doorgevoerd. Samen met de efficiency-maatregelen en de beschikbare liquiditeit geeft het ons de mogelijkheid deze crisis te doorstaan.”

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Geen gratis rolkoffer easyJet

Geen gratis rolkoffer easyJet

02/12/2020

Passagiers bij easyJet mogen vanaf 10 februari 2021 niet langer een rolkoffertje meenemen in de cabine, maar alleen een handtas. Rond een derde van de stoelen blijft plaats houden voor…

Enorme groei Zoom  in 2020

Enorme groei Zoom in 2020

01/12/2020

Zoom heeft de verwachte omzet voor boekjaar 2020/21 bijgesteld naar 2,5 miljard dollar, een verdubbeling van de raming uit maart. Het Amerikaanse videobedrijf profiteert in hoge mate van de coronacrisis…