Home / Hotels / Omzet NH Hotels verdampt

Omzet NH Hotels verdampt

Omzet NH Hotels verdampt

De omzet van de NH Hotels Group heeft in het eerste kwartaal een vrije val ingezet, zo blijkt uit de cijfers die dinsdag zijn gepubliceerd. De groep heeft een hele reeks maatregelen genomen en beschikt over een stevige oorlogskas. De CEO rekent er daarom op dat NH de crisis zal doorstaan.

In januari en februari van dit jaar ging het nog goed: de opbrengsten stegen met 8 procent in vergelijking met de eerste twee maanden van 2019. Vanaf maart, toen de epidemie vanuit China uitwaaierde over de hele wereld, ging het hard naar beneden: 65 procent lagere opbrengsten.

Voor heel Q1 kwam de omzet uit op 279 miljoen euro, een daling van 20,8 procent. In het tweede kwartaal zal de omzet naar verwachting nog maar een paar procent zijn van die uit Q2 in 2019. NH rekent erop dat vanaf juli er weer voorzichtig herstel zal intreden.

Maatregelen
NH is een grote speler in Europa, met hotels die sterk op de zakelijke markt zijn gericht. In Nederland heeft NH 36 hotels, waaronder Krasnapolsky (foto boven), Doelen, Schiller en het pas geopende nhow RAI Amsterdam.

NH Hotels draaide de afgelopen goed en bouwde een flinke financiële buffer op. De beursgenoteerde, van origine Spaanse hotelgroep, die sinds 2018 in handen is van de Thaise keten Minor Hotels, zegt in reactie op de corona-pandemie een hele serie maatregelen te hebben genomen om te overleven. Omdat de vraag naar overnachtingen grotendeels is weggevallen zijn veel vestigingen van NH dicht of beperkt open. Dit drukt tevens de kosten.

De aandeelhouders ontvangen geen dividend over 2019, investeringen in renovatie van hotels zijn doorgeschoven en het bedrijf is een banklening aangegaan van 225 miljoen euro. De kas bevat nu in totaal 675 miljoen euro.

Ramón Aragonés, de CEO van de groep, zegt in een verklaring: “We hebben op tijd een operationele en financiële transformatie doorgevoerd. Samen met de efficiency-maatregelen en de beschikbare liquiditeit geeft het ons de mogelijkheid deze crisis te doorstaan.”

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Lufthansa snijdt nog dieper

Lufthansa snijdt nog dieper

21/09/2020

Lufthansa heeft maandag een veel diepere ingreep in de eigen organisatie aangekondigd, met nóg minder personeel en verdere verkleining van de vloot. De Duitse airline spreekt over een “significante verslechtering”…

Airbus: vliegen op waterstof

Airbus: vliegen op waterstof

21/09/2020

Airbus heeft maandag drie ontwerpen gelanceerd voor zero-emission vliegtuigen met waterstof (H) als energiebron. De fabrikant denkt een manier te kunnen vinden om bestaande technische bezwaren op te lossen. In…

APG is GSA Kenya Airways

APG is GSA Kenya Airways

18/09/2020

APG is de nieuwe GSA voor Kenya Airways in Europa. Dit hebben de twee partijen vrijdag bekendgemaakt. De Keniaanse carrier hervatte onlangs de vluchten naar Amsterdam, maar door corona is…

Obligaties Delta: 9 mld dollar

Obligaties Delta: 9 mld dollar

18/09/2020

Delta Air Lines heeft deze week negen miljard dollar (7,5 miljard euro) opgehaald door obligaties uit te schrijven, met het eigen frequent flyer programma als onderpand. De partner van Air…

Reisbranche wil testprotocol

Reisbranche wil testprotocol

18/09/2020

25 brancheorganisaties uit de reiswereld, zowel voor lucht-, spoor-, en wegverkeer, hebben vrijdag de Europese Commissie gevraagd om een gezamenlijk testprotocol in de EU en het opheffen van de quarantaineplicht….