Home / Hotels / Nederlandse hotels in de lift

Nederlandse hotels in de lift

Nederlandse hotels in de lift

De Nederlandse hotelmarkt heeft in 2017 de bezettingsgraad en de gemiddelde kamerprijs zien stijgen. Dit meldt Horwath HTL. De consultancy verwacht dit jaar verdere groei op beide punten.

Uit onderzoek van Horwath HTL onder ruim tweehonderd drie-, vier- en vijfsterren hotels in Nederland blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad is gestegen van 73,9 procent in 2016 tot 76,8 procent in 2017. Het niveau is sinds recordjaar 1998 niet meer zo hoog geweest. Verwacht wordt dat de bezettingsgraad dit jaar zal doorstijgen naar circa 78 procent, hetzelfde niveau als twintig jaar geleden.

De gemiddelde kamerprijs steeg van 107 tot 113 euro en bleef daarmee net onder het record van 114 euro uit 2002. Horwath HTL verwacht dat de kamerprijs dit jaar zal stijgen tot 117 euro.

‘Opvallend’ noemt Horwath HTL dat de hoogste prijsstijgingen zijn gerealiseerd in de lagere segmenten. In het driesterrensegment steeg de gemiddelde kamerprijs in 2017 met acht procent, in het viersterrensegment met vijf procent en in het vijfsterrensegment met twee procent. ‘Desondanks ligt het prijsniveau in het vijfsterrensegment, met  216 euro nog altijd ruim tweemaal zo hoog als in het driesterrensegment,’ zegt Horwath HTL.

Horwath HTL vroeg hoteliers ook naar hun eigen verwachtingen. Daaruit blijkt dat de branche de geraamde groei in 2018 toeschrijft aan verdere economische vooruitgang in Nederland en wereldwijd. Negatieve invloed wordt verwacht van de gevolgen van de Brexit, eventuele nieuwe terroristische aanslagen en van uitbreidingen in het hotelaanbod.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Groene obligaties Schiphol

Groene obligaties Schiphol

03/04/2020

De Royal Schiphol Group heeft deze week ‘groene’ obligaties uitgegeven ter waarde van 750 miljoen euro. De uitgifte versterkt de eigen liquiditeitspositie ‘in deze buitengewone omstandigheden,’ zegt het bedrijf, onder…