
De vraag naar overnachtingen in Nederlandse hotels groeit ondanks de fenomenale opkomst van Airbnb al jaren door. Dit zegt Marco van Bruggen, senior consultant bij Horwath HTL, tegen Zakenreis.
“Het aanbod van hotelkamers is vorig jaar landelijk met vier procent gestegen,” zegt Marco van Bruggen, “ook de bezettingsgraad van de hotels gaat nog steeds omhoog.”
Horwath HTL bracht deze week haar jaarlijkse HOSTA-rapport uit en spreekt daarin over ‘toptijden voor de Nederlandse hotels.’ De winst per hotelkamer lag in 2017 op recordniveau, terwijl dit jaar ook de bezettingsgraad en de gemiddelde kamerprijs nooit eerder vertoonde hoogtes zullen bereiken, zo verwacht Horwath.
“Zo steeg in de regio Amsterdam & Schiphol de gemiddelde bezettingsgraad van 82,2 procent naar 85,1 procent en de gemiddelde kamerprijs lag ruim 5 procent hoger en ging naar 139 euro. Beide parameters liggen in Amsterdam ‘aanzienlijk hoger’ dan in de rest van Nederland, benadrukt Horwath HTL.
Stormachtig
Deze groei bij de hotels heeft plaats terwijl Airbnb en andere particuliere platformen voor kamerverhuur een stormachtige groei doormaken. Van Bruggen rekent voor dat het aantal overnachtingen bij Airbnb het afgelopen jaar in Amsterdam groeide met 25 procent. In andere steden zijn de groeipercentages nog hoger: in Den Haag 46 procent, Rotterdam 32 procent en in Utrecht 97 procent. In absolute aantallen is de Airbnb-markt in de hoofdstad verreweg het grootst.
Horwath HTL concludeert dat Airbnb en de hotelmarkt ‘elkaar niet in de weg zitten.’ Sterker nog: er lijkt een stimulerend effect uit te gaan van de verhuurplatforms. Hotels zijn door de nieuwe concurrentie gedwongen zich te focussen op hun eigen kracht en benadrukken waarin ze verschillen van Airbnb. De meeste hotels hebben een of meerdere restaurants en andere food & beverage services, er is bedienend personeel, een business centre, een gym, et cetera, allemaal functies die Airbnb niet kan leveren.