Home / Hotels / Kamerprijs hoogste sinds 2011

Kamerprijs hoogste sinds 2011

Kamerprijs hoogste sinds 2011

De prijzen van hotelkamers in Nederland liggen in dit lopende kwartaal op het hoogste niveau in vijf jaar tijd. Dit blijkt uit onderzoek dat hotelvergelijkingssite Trivago vandaag heeft gepubliceerd.

In het tweede kwartaal van 2016 ligt de gemiddelde kamerprijs van hotels in Nederland op 155 euro, 7 euro hoger dan het vergelijkbare kwartaal in 2011. De Nederlandse hotelmarkt heeft vanaf het derde kwartaal van 2012 tot en met het tweede kwartaal van 2015 te maken gehad met een “driejarige dip”, zegt Trivago. In het derde en vierde kwartaal van vorig jaar was de kamerprijs terug op het oude niveau van 2011 en sinds begin dit jaar stijgt de kamerprijs met gemiddeld 9 euro boven dit niveau uit.

Vooral in Amsterdam is de stijging de afgelopen twee jaar aanzienlijk geweest, van 162 euro per kamer in Q2 van 2014 naar 194 euro in Q2 van dit jaar.

Trivago is een zogenoemde meta-zoekmachine voor hotelprijzen. Het bedrijf zegt de “prijzen van meer dan 1.000.000 hotels  op meer dan 200 boekingssites” met elkaar te vergelijken en biedt “objectieve en onafhankelijke hotelinformatie” aan. De vraag is in hoeverre Trivago die claim van onafhankelijkheid gestand kan doen, want de van oorsprong Duitse site is sinds eind 2012 in handen van de Amerikaanse boekingssite Expedia, die normaal gesproken haar eigen producten zal willen aanprijzen.

Verder zijn via Trivago geen kamers te boeken bij Airbnb, het platform voor thuisovernachtingen, waar de gemiddelde tarieven aanzienlijk lager liggen. Wereldwijd heeft Airbnb nu bovendien het grootste aanbod van kamers en het hoogste aantal boekingen. In Amsterdam zitten momenteel 11.000 kamers in het aanbod van Airbnb.

Er zijn wel strenge regels ingevoerd door Amsterdam en andere gemeentes. Zo mag de eigenaar bij elkaar opgeteld de woning of kamer voor maximaal twee maanden per jaar verhuren. Ook moet er toeristenbelasting worden afgedragen.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Grenzen open, maar welke?

Grenzen open, maar welke?

12/05/2021

Het kabinet heeft aangekondigd dat vanaf 15 mei het reizen naar landen met een laag besmettingsniveau weer mogelijk zal zijn. Welke landen dat zijn is nog niet duidelijk. Voor Nederlanders…

Hoekstra stemt tegen Smith

Hoekstra stemt tegen Smith

11/05/2021

De Nederlandse staat zal over twee weken op de aandeelhoudersvergadering van Air France-KLM tegen de nieuwe bonus in aandelen voor topman Ben Smith stemmen. Dit schrijft de demissionaire minister van…

Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…