Home / Hotels / Hyatt aast op NH Hotels

Hyatt aast op NH Hotels

Hyatt aast op NH Hotels

De Amerikaanse Hyatt Hotel-groep heeft in een brief aan NH Hotels kenbaar gemaakt de Spaanse branchegenoot te willen overnemen. NH heeft in Nederland 35 hotels, waaronder Krasnapolsky en Schiller in Amsterdam.

Hyatt is niet de enige die aast op het inlijven van NH Hotels. Het Thaise Minor, momenteel de grootste aandeelhouder, wil haar belang in de Spaanse groep verhogen tot boven de vijftig procent.

‘In lijn met onze groeistrategie hebben we een intentiebrief gestuurd waarin onze belangstelling is verwoord om de NH Hotel Group over te nemen,’ zei de CEO van Hyatt, Mark Hoplamazian, gisteren tegen persbureau Bloomberg. Hyatt, een van de grootste hotelbedrijven ter wereld, heeft twee vestigingen  in Amsterdam en één op Schiphol.

Hyatt is gevestigd in Chicago en zegt een ‘track record’ te hebben op het gebied van ‘strategische investeringen’, lees: overname van branchegenoten. Het beursgenoteerde NH Hotels zou de grootste aankoop zijn.

Minor International
De belangrijkste aandeelhouder (35,55 procent) van NH Hotels is nu de Thaise onderneming Minor International, die ook een eigen keten runt onder de naam Minor Hotels. Dit bedrijf uit Bangkok kocht in juni dit jaar het belang van 25,2 procent in NH dat in bezit was van de Chinese HNA Group.

HNA had de afgelopen jaren in een razendsnel tempo buitenlandse bedrijven overgenomen en ging daar veel schuld voor aan. Er was sprake van te veel ongedekte schuld oordeelden de Chinese autoriteiten begin dit jaar en zij dwongen HNA daarom een deel van de belangen weer te verkopen.

Minor International heeft inmiddels een aanbod op tafel gelegd bij NH, waarover de andere NH-aandeelhouders tijdens hun jaarvergadering op 9 augustus een oordeel zullen vellen. Minor biedt minimaal 6,40 per aandeel, te betalen in cash. De Thaise onderneming zegt te streven naar een uiteindelijk belang tussen de 51 en 55 procent in NH Hotels.

Hyatt zal dit bod van Minor dus moeten overtreffen om kans te maken. De Amerikaanse onderneming was in 2015/2016 ook in de race om de Starwood Hotels over te nemen, maar Marriott ging er toen met de buit vandoor.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Records voor de hotelmarkt

Records voor de hotelmarkt

10/09/2019

De Nederlandse hotelmarkt heeft het afgelopen jaar ‘een absolute piek’ bereikt. Dit zegt Horwath HTL in een vandaag verschenen rapport. De bezettingsgraden, gemiddelde kamerprijzen en omzetten zijn volgens de consultancy…

Ten Brink verlaat Transavia

Ten Brink verlaat Transavia

09/09/2019

De CEO van Transavia, Mattijs ten Brink, stapt deze maand over naar de Sunweb Group, waar hij dezelfde functie zal vervullen. Dit heeft de dochtermaatschappij van KLM vandaag bekendgemaakt. Ten…

Staking legt heel BA plat

Staking legt heel BA plat

09/09/2019

British Airways heeft voor vandaag en morgen vrijwel alle vluchten geannuleerd vanwege een pilotenstaking, de eerste in de geschiedenis van het bedrijf. Naar schatting 1.700 vluchten, vooral van en naar…