Home / Hotels / Hotelmarkt België herstelt na aanslagen

Hotelmarkt België herstelt na aanslagen

Hotelmarkt België herstelt na aanslagen

De hotelmarkt in België is snel hersteld van de gevolgen van de terroristische aanslagen in Brussel in 2016. De bezettingsgraad was in 2017 sterk gedaald, maar is nu weer terug op het niveau van voor de aanslagen. Ook de gemiddelde kamerprijzen laten weer een stijging zien. Dit blijkt uit het jaarlijkse HOSTA-rapport van adviesbureau Horwath HTL.

De bezettingsgraad van de hotels in België is gestegen van 66,1 procent in 2016 tot in 71,7 procent in 2017, zo blijkt uit de analyse van Horwath HTL. In het jaar voor de aanslagen, in 2015, was de bezettingsgraad nog 72,8 procent. In 2018 stijgt de bezettingsgraad naar verwachting verder door naar 73,6 procent.

Na de terreuraanslagen in Brussel op 22 maart 2016, is de vraag naar hotelkamers sterk afgenomen. De bezettingsgraden waren in januari en februari al licht gedaald en lieten volgens cijfers van STR in de maanden april tot en met oktober dalingen zien van meer dan 15 procent. In Brussel was de daling in deze maanden zelfs meer dan 20 procent.

Op jaarbasis daalde de bezettingsgraad in Brussel per saldo van 72,7 procent in 2015 naar 66,6 procent in 2016. In november en december waren echter al weer lichte stijgingen zichtbaar. Dit herstel zette door in de eerste maanden van 2017, en vanaf maart steeg de bezettingsgraad weer met dubbele cijfers. Over heel 2017 komt de bezettingsgraad in Brussel uit op 71,9 procent. In 2018 stijgt de bezetting naar verwachting door tot 73,1 procent.

Stijgende kamerprijzen en hogere winsten
Na de aanslagen daalde de gemiddelde kamerprijs van hotels in België van € 92,- in 2015 naar € 91,- in 2016. Een jaar later steeg de prijs al naar € 96,- en voor 2018 wordt een verdere stijging verwacht naar € 97,-.

De gemiddelde omzet per beschikbare kamer (RevPAR) is dankzij de stijgende bezettingsgraden en kamerprijzen in 2017 sterk gestegen, van € 60,- tot € 69,-. De totale omzet per kamer steeg met circa 20 procent. Doordat de kosten minder snel zijn gestegen dan de opbrengsten, steeg de gemiddelde winst per hotelkamer met maar liefst 28 procent.

Aandeel zakelijke gasten neemt af
Uit het onderzoek van Horwath HTL blijkt dat het aandeel toeristische gasten in 2017 sterk is gestegen, van 37 procent tot 46 procent. Rekening houdend met de hogere bezettingsgraden in 2017, nam het totaal aantal toeristische overnachtingen per hotelkamer toe met 35 procent.

Mede door de sterke stijging van het toeristische segment, namen de andere segmenten af. Het aandeel zakelijke gasten nam af van 35 procent tot 30 procent, het aandeel conferentiegasten van 13 procent tot 12 procent. Het aandeel tourgroepen nam af van 11 procent tot 8 procent. Alleen het aandeel airline crew en overige gasten bleef gelijk op 4 procent.

Het HOSTA 2018 rapport is een publicatie van adviesbureau Horwath HTL. Het rapport geeft de resultaten weer van de hotellerie in België, Nederland en Luxemburg. Aan het onderzoek hebben in totaal 500 drie-, vier- en vijfsterrenhotels in de Benelux meegewerkt. Horwath HTL is een internationaal adviesbureau gericht op Hotels, Toerisme en Leisure met 45 kantoren in 38 landen.

Mariska Vogelenzang de Jong
Door: | mariska[at]zakenreis.nl
Mariska Vogelenzang de Jong werkt ruim 20 jaar als journalist en heeft als specialiteit nieuwe media en technologie. Voordat zij in 2018 bij Zakenreis is gestart, werkte zij bij uitgeverijen van tijdschriften en boeken op het gebied van reizen.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Duitsland verplicht coronatest

Duitsland verplicht coronatest

07/08/2020

Met ingang van zaterdag 8 augustus moeten alle passagiers op Duitse luchthavens die zijn aangekomen vanuit risicogebieden verplicht een coronatest ondergaan. Dit heeft de regering in Berlijn besloten. Wie weigert…

Teststraat corona op Schiphol

Teststraat corona op Schiphol

06/08/2020

De regering wil een vrijwillige teststraat inrichten voor passagiers afkomstig uit zogeheten risicogebieden. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid donderdagavond gezegd tijdens een persconferentie, samen met premier Rutte….

Megaverlies Lufthansa Group

Megaverlies Lufthansa Group

06/08/2020

Lufthansa heeft door de coronacrisis in het eerste halfjaar een megaverlies geleden van 2,9 miljard euro. Dit heeft de Duitse groep donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf zegt dat verdere ontslagen  nu…

Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

05/08/2020

Accor reorganiseert en ontslaat daarbij duizend medewerkers. Dit heeft de Franse hotelgroep bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2020, waarin het concern als gevolg van de coronacrisis een verlies…

Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

04/08/2020

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt. Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door…