Home / Hotels / HOSTA rapport: Nederlandse hotels dit jaar duurder

HOSTA rapport: Nederlandse hotels dit jaar duurder

HOSTA rapport: Nederlandse hotels dit jaar duurder

De bezettingsgraad van de Nederlandse hotelmarkt is het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Dit blijkt uit het HOSTA 2014 rapport, dat vandaag wordt gepresenteerd door adviesbureau Horwath HTL.

De gemiddelde kamerprijs is vorig jaar nog gedaald, maar zal naar verwachting dit jaar hoger uitkomen. En door de relatief stabiele marktresultaten en de positieve verwachtingen, neemt de belangstelling van investeerders voor hotelvastgoed toe.

Bezettingsgraad neemt toe

Het onderzoek is door Horwath HTL uitgevoerd onder 364 drie-, vier- en vijfsterrenhotels in Nederland. Een van de conclusies is, dat de gemiddelde bezettingsgraad in 2013 is gestegen van 66,7 procent tot 67,5 procent. Na een lichte daling in 2012 wordt de stijgende lijn die in 2010 is ingezet, hiermee hervat.

De gemiddelde kamerprijs is in 2013 echter opnieuw gedaald, van 97 euro tot 95 euro. Het is het tweede jaar van dalende kamerprijzen op rij. In 2011 was nog sprake van een stijging, nadat de kamerprijzen tussen 2007 en 2010 sterk waren gedaald. Als gevolg van de dalingen ligt de gemiddelde kamerprijs nu 13 procent onder het niveau van 2007.

Toch zijn de Nederlandse hoteliers optimistisch over de vooruitzichten voor 2014 en 2015. Zij verwachten dit jaar opnieuw een hogere bezettingsgraad te behalen, namelijk 68,9 procent. Ook de gemiddelde kamerprijs zal  naar verwachting weer stijgen, naar 97 euro. Voor volgend jaar wordt verwacht dat de resultaten verder zullen toenemen, naar 70,9 procent bezetting bij een gemiddelde kamerprijs van 98 euro.

Sterkste stijging in Amsterdam

In de regio Amsterdam & Schiphol steeg de gemiddelde bezettingsgraad in het afgelopen jaar met 2,3 procentpunten tot 79 procent. De gemiddelde kamerprijs daalde licht, van 118 euro tot 117 euro. Amsterdam lijkt hiermee opnieuw het voortouw te nemen in het herstel van de Nederlandse hotelmarkt. De komende jaren zal de bezettingsgraad in de hoofdstad naar verwachting verder stijgen, naar 80,5 procent in 2014 en 81,0 procent in 2015. De gemiddelde kamerprijs neemt in de prognoses van de Amsterdamse hoteliers ook weer toe, naar 120 euro dit jaar en 122 euro volgend jaar.

Toenemende investeringen in hotelvastgoed

Investeren in hotelvastgoed blijkt de afgelopen jaren steeds aantrekkelijker te zijn geworden. De resultaten in de hotelmarkt zijn nog wisselvallig, maar vanuit een vastgoedperspectief stabiel. Zeker in vergelijking met andere vastgoedmarkten als kantoren en woningen doet de hotelmarkt het hiermee goed. De interesse voor hotelvastgoed is hierdoor sterk toegenomen. Dit blijkt onder meer uit de hoge prijzen die worden betaald voor luxe tophotels in wereldsteden, de zogenaamde ‘trophy assets’. Zo zijn het St. Regis Bal Harbour in Miami en Le Grand Hotel Paris elk verkocht voor circa. 1 miljoen dollar per hotelkamer, en het Park Hyatt New York zelfs voor 1,85 miljoen dollar per hotelkamer. In Nederland werd het InterContinental Amstel Hotel verkocht, naar verluidt voor circa 800.000 euro per kamer.

Door:

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
IATA: omzetverlies 250 mld

IATA: omzetverlies 250 mld

25/03/2020

De luchtvaart koerst door de corona-pandemie af op een omzetverlies van 250 miljard dollar, zo verwacht IATA,. Twee weken geleden raamde de brancheorganisatie de inkomstenderving voor 2020 nog op 113…

Farnborough geannuleerd

Farnborough geannuleerd

24/03/2020

De Farnborough Airshow 2020 gaat niet door in verband met de corona-pandemie. De organisatie zegt ‘met grote spijt’ het evenement, gepland voor 20 tot 24 juli nabij Londen, te hebben…

Corona-akkoord Transavia

Corona-akkoord Transavia

23/03/2020

Het grond- en cabinepersoneel van Transavia heeft ingestemd met het ‘corona-akkoord’ dat vakbond FNV met de directie heeft gesloten. Het personeel had ook weinig keus: Transavia vliegt vanaf heden noodgedwongen…