Home / Hotels / Horwath HTL: hotels lijden

Horwath HTL: hotels lijden

Horwath HTL: hotels lijden

De hotelmarkt in Nederland heeft nog altijd ‘zwaar’ te lijden onder de coronacrisis. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van Horwath HTL, dat dinsdag verschijnt. De hotels in de regio Amsterdam en Schiphol zijn het hardst geraakt.

Horwath HTL heeft in het rapport HOSTA 2021 de cijfers over 2020 op een rij gezet, terwijl het internationale consultancybedrijf voor de hotelbranche ook een prognose voor dit jaar geeft. “Door het wegvallen van het internationale reisverkeer en de beperkingen voortvloeiend uit de coronamaatregelen, zijn zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs het afgelopen jaar sterk gedaald,” zo staat in het rapport HOSTA 2021. “Dit heeft geresulteerd in zeer sterke omzetdalingen.”

Horwath HTL spreekt over ‘de sterkste terugval ooit’ voor Nederlandse hotels. “De landelijke bezettingsgraad kelderde van een recordhoogte in 2019 van 78,2 procent tot een historisch dieptepunt in 2020 van 34,4 procent. De gemiddelde kamerprijs daalde met meer dan 27 procent, van 120 euro tot 87 euro. Hierdoor daalde de omzet per kamer in de Nederlandse hotels met 68 procent tot 30 euro per kamer,” zo staat in het rapport.

De hotels rond Amsterdam en Schiphol kregen de zwaarste klappen doordat het vliegverkeer implodeerde. Horwath: “De hotels in de hoofdstad zijn sterk afhankelijk van de internationale reismarkt. Toen deze volledig wegviel, kon dit niet of nauwelijks worden opgevangen.”

De consultancy heeft hoteliers ook gevraagd naar hun verwachtingen en daaruit blijkt dat zij ‘voorzichtig optimistisch’ zijn over het tweede halfjaar van 2021. “Naarmate de vaccinatiegraad in 2021 toenam en de maatregelen minder streng toepast werden, was ook weer een stijging in de hotelresultaten zichtbaar. Verwacht wordt dat bezettingsgraden en gemiddelde kamerprijzen in september en oktober zullen blijven verbeteren. Zolang een nieuwe golf uitblijft, verwachten de hotels het jaar relatief goed te kunnen afsluiten. Voor 2022 en verder wordt verwacht dat het herstel verder doorzet.”

Foto © NH Hotels

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Knorretje helpt Schiphol

Knorretje helpt Schiphol

25/09/2021

Schiphol zet ‘diervriendelijk’ geteelde varkens in, die op afgeschermd land tussen twee banen oogstresten opeten, waardoor vogels mogelijk zullen wegblijven. Het gaat om een proef. De luchthaven werkt in het…

TMC Lola opgedoekt

TMC Lola opgedoekt

23/09/2021

Lola, een Amerikaanse TMC die in 2015 werd opgericht, heeft de stekker uit de eigen operatie getrokken. De corporate klanten zijn inmiddels ondergebracht bij partner Amex GBT. Officieel spreekt Lola…