Home / Hotels / Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

Accor reorganiseert en ontslaat daarbij duizend medewerkers. Dit heeft de Franse hotelgroep bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2020, waarin het concern als gevolg van de coronacrisis een verlies noteerde van 1,5 miljard euro. Accor heeft in Nederland vijftig hotels, met onder meer de merken Ibis, Novotel en Mövenpick.

De opbrengst per beschikbare kamer (RevPAR) daalde voor de hele groep in H1 met bijna 60 procent. Vooral in het tweede kwartaal was de neergang groot: min 88,2 procent. De bezettingsgraad daalde naar een historisch minimum van 31 procent in H1 (14,7 procent in Q2).

De omzet ging van 1,9 miljard (H1 in 2019) naar 917 miljoen. Waar vorig jaar over de eerste zes maanden nog een winst van 141 miljoen euro kon worden bijgeschreven, leed Accor in H1 2020 een verlies van 1,512 miljard euro.

Langzaam herstel
Veel hotels gingen in april, mei en juni dicht omdat er te weinig overnachtingen waren. Hoewel 81 procent van de hotels van Accor nu weer open zijn, ligt de vraag nog ver achter bij vorig jaar. En herstel van de markt zal nog lang duren, denkt Accor.

Het bedrijf gaat daarom reorganiseren en slankt af, waarbij de kosten structureel naar beneden moeten. Accor wil zo in totaal 200 miljoen euro besparen. Het aantal banen dat verdwijnt: duizend, is voorlopig vrij laag – bij Accor werken wereldwijd 280.000 mensen – maar nieuwe ontslagrondes worden niet uitgesloten.

Verder wil Accor alle panden die nog in bezit zijn verkopen en voortaan alleen de managementformule toepassen. Het grootste deel van het vastgoed was overigens al niet meer in handen van Accor, zoals bij de meeste grote hotelketens het geval is.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Vaccinatiecampagne Emirates 

Vaccinatiecampagne Emirates 

18/01/2021

Emirates is maandag begonnen met het vaccineren van het eigen personeel, in samenwerking met de gezondheidsautoriteiten. Inentingen in de Verenigde Arabische Emiraten gingen in december van start. Bij Emirates wordt…

Alleen short haul Norwegian

Alleen short haul Norwegian

16/01/2021

Norwegian vliegt voortaan alleen nog short haul binnen Europa. De ruim duizend werknemers in de UK die voor de long haul werkten, krijgen ontslag. Of de Noorse low-cost-carrier op deze…

Extra test uit UK nu verplicht

Extra test uit UK nu verplicht

15/01/2021

Vanaf heden dient iedereen, ook airline crew, die per vliegtuig in Nederland arriveert vanuit het Verenigd Koninkrijk en Ierland naast een PCR vlak voor vertrek tevens een antigeentest te hebben…

Herziening luchtruim op koers

Herziening luchtruim op koers

14/01/2021

De regering heeft de verkenningsfase voor herziening van het Nederlandse luchtruim afgerond en zal deze vanaf 2023 stapsgewijs doorvoeren. Dit schrijven de bewindslieden Van Nieuwenhuizen en Visser in een brief…