Home / Hotels / Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

Accor reorganiseert en ontslaat daarbij duizend medewerkers. Dit heeft de Franse hotelgroep bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2020, waarin het concern als gevolg van de coronacrisis een verlies noteerde van 1,5 miljard euro. Accor heeft in Nederland vijftig hotels, met onder meer de merken Ibis, Novotel en Mövenpick.

De opbrengst per beschikbare kamer (RevPAR) daalde voor de hele groep in H1 met bijna 60 procent. Vooral in het tweede kwartaal was de neergang groot: min 88,2 procent. De bezettingsgraad daalde naar een historisch minimum van 31 procent in H1 (14,7 procent in Q2).

De omzet ging van 1,9 miljard (H1 in 2019) naar 917 miljoen. Waar vorig jaar over de eerste zes maanden nog een winst van 141 miljoen euro kon worden bijgeschreven, leed Accor in H1 2020 een verlies van 1,512 miljard euro.

Langzaam herstel
Veel hotels gingen in april, mei en juni dicht omdat er te weinig overnachtingen waren. Hoewel 81 procent van de hotels van Accor nu weer open zijn, ligt de vraag nog ver achter bij vorig jaar. En herstel van de markt zal nog lang duren, denkt Accor.

Het bedrijf gaat daarom reorganiseren en slankt af, waarbij de kosten structureel naar beneden moeten. Accor wil zo in totaal 200 miljoen euro besparen. Het aantal banen dat verdwijnt: duizend, is voorlopig vrij laag – bij Accor werken wereldwijd 280.000 mensen – maar nieuwe ontslagrondes worden niet uitgesloten.

Verder wil Accor alle panden die nog in bezit zijn verkopen en voortaan alleen de managementformule toepassen. Het grootste deel van het vastgoed was overigens al niet meer in handen van Accor, zoals bij de meeste grote hotelketens het geval is.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren volgens de GGD ten minste 15 mensen besmet met corona, een aantal dat kan oplopen naar 85, omdat nog niet…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…

Herstel zakenreizen in 2025

Herstel zakenreizen in 2025

23/11/2021

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft onderzoek gedaan naar zakenreizen in Nederland en verwacht op basis daarvan pas in 2025 een terugkeer tot het niveau van 2019. Het KiM, onderdeel…

Schiphol weer licht omhoog

Schiphol weer licht omhoog

22/11/2021

Vorige maand reisden 3,7 miljoen passagiers via Schiphol, zo blijkt uit cijfers van de luchthaven. Dit is een stijging ten opzichte van de 3,4 miljoen reizigers in september, maar nog…