Home / Hotels / Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

Grote reorganisatie bij Accor

Accor reorganiseert en ontslaat daarbij duizend medewerkers. Dit heeft de Franse hotelgroep bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers 2020, waarin het concern als gevolg van de coronacrisis een verlies noteerde van 1,5 miljard euro. Accor heeft in Nederland vijftig hotels, met onder meer de merken Ibis, Novotel en Mövenpick.

De opbrengst per beschikbare kamer (RevPAR) daalde voor de hele groep in H1 met bijna 60 procent. Vooral in het tweede kwartaal was de neergang groot: min 88,2 procent. De bezettingsgraad daalde naar een historisch minimum van 31 procent in H1 (14,7 procent in Q2).

De omzet ging van 1,9 miljard (H1 in 2019) naar 917 miljoen. Waar vorig jaar over de eerste zes maanden nog een winst van 141 miljoen euro kon worden bijgeschreven, leed Accor in H1 2020 een verlies van 1,512 miljard euro.

Langzaam herstel
Veel hotels gingen in april, mei en juni dicht omdat er te weinig overnachtingen waren. Hoewel 81 procent van de hotels van Accor nu weer open zijn, ligt de vraag nog ver achter bij vorig jaar. En herstel van de markt zal nog lang duren, denkt Accor.

Het bedrijf gaat daarom reorganiseren en slankt af, waarbij de kosten structureel naar beneden moeten. Accor wil zo in totaal 200 miljoen euro besparen. Het aantal banen dat verdwijnt: duizend, is voorlopig vrij laag – bij Accor werken wereldwijd 280.000 mensen – maar nieuwe ontslagrondes worden niet uitgesloten.

Verder wil Accor alle panden die nog in bezit zijn verkopen en voortaan alleen de managementformule toepassen. Het grootste deel van het vastgoed was overigens al niet meer in handen van Accor, zoals bij de meeste grote hotelketens het geval is.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Dries Klein weg bij KLM

Dries Klein weg bij KLM

25/09/2020

Dries Klein (61), vicepresident sales KLM Benelux, gaat per 1 november het bedrijf verlaten, na 34 jaar dienstverband. Hij maakt gebruik van de vrijwillige vertrekregeling bij KLM en gaat daarmee…

FNV en KLM op ramkoers

FNV en KLM op ramkoers

25/09/2020

FNV en KLM liggen op ramkoers over de komende reorganisatie. De regering wil in ruil voor de miljardensteun een loonoffer van alle werknemers, stelt de directie. Maar de bond bestrijdt…

IATA schrapt top Amsterdam

IATA schrapt top Amsterdam

24/09/2020

IATA heeft de fysieke top in Amsterdam, die eerder al was doorgeschoven naar eind november, nu definitief geannuleerd als gevolg van de corona-pandemie. Wel komt er een virtuele sessie. Dit…

Kremers state agent bij KLM

Kremers state agent bij KLM

23/09/2020

Minister Hoekstra van Financiën heeft woensdag de langverwachte benoeming van een state agent bij KLM bekendgemaakt. Het is beroepsbestuurder Jeroen Kremers, die toezicht zal houden op de juiste besteding van…