Home / Hotels / Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

Groot baanverlies bij Booking

Booking.com ontslaat een kwart van het personeel. Dit heeft het Amerikaanse bedrijf dinsdag op het hoofdkantoor in Amsterdam bekendgemaakt.

Het boekingsplatform voor hotels en andere accommodatie is sinds maart door de coronacrisis in zwaar weer terecht gekomen. Hoewel er vanaf juni weer sprake is van herstel zal het nog jaren duren voordat de vraag terug is op het niveau van 2019. Door het krimpen van de markt zullen ook bedrijven als Booking.com kleiner moeten worden.

Moederbedrijf Booking Holdings, dat opereert vanuit Connecticut in de Verenigde Staten, had in 2019 in totaal 26.400 mensen op de loonlijst staan. Het grootste deel van hen, rond 17.500, werkt bij Booking.com, van wie 5.500 in Amsterdam. Andere divisies van de holding zijn onder meer Cheapflights en Priceline. De ontslagronde lijkt in eerste instantie bedoeld voor Booking.com.

Grote impact
Glenn Fogel, de CEO van zowel de holding als van Booking.com zei dinsdag in een boodschap aan het personeel: “In mijn hart hoopte ik lange tijd dat dit niet zou gebeuren. Sinds het begin hebben we gepoogd alle banen te behouden. Helaas kan niets de impact van deze crisis op de reisindustrie en op onze business verzachten.”

Booking Holdings maakte vorig jaar een nettowinst van 4,8 miljard dollar, op een omzet van 15 miljard – een grote winstmarge. Maar het bedrijf deed de afgelopen jaren nooit moeite reservekapitaal op te bouwen, de winst ging naar aandeelhouders. Fogel toucheerde vorig jaar een inkomen van meer dan twintig miljoen dollar.

NOW
Toen de coronacrisis zich begin dit jaar onverwachts aandiende kwam Booking.com vrijwel meteen in de financiële problemen. In Nederland vroeg het bedrijf daarom staatssteun aan voor betaling van de loonsom, via de NOW-regeling. In de periode maart tot juni kwam dit neer op 64,5 miljoen euro subsidie.

Koninklijke Horeca Nederland was fel tegen overheidshulp aan Booking.com. KHN vindt dat het boekingsplatform de afgelopen jaren te veel macht heeft opgebouwd, te hoge commissies bij de hoteliers in rekening brengt en gebruik heeft gemaakt van fiscale sluipwegen.

Maar NOW is een generieke regeling: elke onderneming in Nederland heeft er recht op en dus kreeg ook Booking.com een staatsinfuus.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…