
Bij de Novotels in de Benelux mag iedereen volgende week gratis een ‘powernap’ doen van twintig minuten. Volgens de hotelketen is het dutje een van de manieren om de overgang naar de wintertijd, komend weekeinde, goed te doorstaan.
‘Heerlijk! We mogen een uurtje langer blijven liggen,’ zegt Novotel, onderdeel van de Accor Group. ‘Maar wat is eigenlijk het effect van de wintertijd op ons lichaam en bioritme?’ Novotel vroeg twee ‘slaapexperts’ hoe mensen de overgang naar wintertijd het beste kunnen verwerken en de powernap was een van de tips.
Als steuntje in de rug kan iedereen daarom van maandag 28 oktober tot en met vrijdag 1 november ‘gewoon binnenlopen’ bij een Novotel voor een powernap. In Nederland telt Novotel vijf vestigingen in Amsterdam, Den Haag, Breda, Maastricht een op Schiphol.
Er zijn wel voorwaarden: het verblijf is strikt twintig minuten, waarna het personeel de gast komt wekken. En er mag slechts één persoon tegelijk in de kamer zijn.
De zonsopgang
Novotel ging voor advies te rade bij Winni Hofman, oprichter van de Somnio slaaptherapie en bij Annelies Smolders, expert van Start To Sleep.
Volgens Hofman gaat het niet zozeer om de invloed van wintertijd op de slaap, maar om het feit dat de zon in de winter later opkomt. Licht in de ochtend is belangrijk om de biologische klok in de hersenen weer gelijk te laten lopen met het 24-uursritme van dag en nacht.
‘Het gebrek aan licht in de ochtend kan leiden tot problemen met in slaap vallen en dus tot slaaptekort. Door slaaptekort kunnen we overdag slechter presteren en op den duur kan het zelfs tot gezondheidsproblemen leiden,’ aldus Hofman.
Smolders benadrukt dat lang niet iedereen er last van heeft: ‘De meeste mensen hebben een neutraal chronotype en zijn dus niet specifiek een avondmens of ochtendmens. Een uurtje meer of minder maakt voor hen weinig verschil.’
Tips
Novotel geeft ‘om soepel de wintertijd in te gaan’ een aantal tips op basis van de adviezen van de experts:
– zet de klok niet in een keer, maar in meerdere stapjes terug; ga bijvoorbeeld vier dagen van tevoren dagelijks al een kwartiertje later slapen; zo zorg je ervoor dat jouw bioritme langzaam aan de tijdswisseling kan wennen.
– eet een week voor de wintertijd ingaat, iedere dag 10 minuten later; omdat bioritme niet alleen slaap maar ook hongersignalen beïnvloedt, is het ook raadzaam de eetmomenten van te voren al wat te verschuiven.
– doe ’s middags een powernap, een ultrakort dutje van maximaal 20 minuten, lang genoeg om weer meer energie te krijgen, maar niet zo lang dat je in een diepe slaap komt en ‘slaapdronken’ wakker wordt.
– ga ’s ochtends vroeg sporten; tijdens het sporten maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je je energieker én gelukkiger voelt.
– zorg ’s ochtends voor veel licht; doe je gordijnen direct open en zet veel lampen aan; zorg daarentegen ’s avonds juist voor weinig licht; dim de lampen en kijk niet te veel naar beeldschermen; je lichaam krijgt zo de kans om genoeg melatonine aan te maken om vervolgens goed te kunnen slapen.