Home / Hotels / Tans langer bij Booking.com

Tans langer bij Booking.com

Tans langer bij Booking.com

Gillian Tans blijft langer dan gepland aan als voorzitter van Booking.com, zo meldt Skift. Mogelijk heeft het te maken met de coronacrisis, waardoor de omzet de afgelopen tijd verdampte. Booking maakt voor de 5.500 medewerkers in Amsterdam gebruik van de NOW-regeling.

Het Amerikaanse bedrijf denkt met de Nederlandse Gillian Tans in de gelederen beter uit de voeten te kunnen tijdens de huidige crisis. Booking.com krijgt via NOW momenteel een groot deel van de loonsom uit de staatskas. Het leidde eerder tot veel kritiek, onder meer van de Koninklijke Horeca Nederland.

Booking maakte de afgelopen jaren miljardenwinsten (4,8 miljard dollar in 2019), maar spendeerde dit grotendeels aan torenhoge salarissen en dividend voor de aandeelhouders. Toen de coronacrisis toesloeg had Booking geen kasreserve en vroeg het bedrijf voor de 5.500 medewerkers in Nederland staatssteun aan. Booking heeft inmiddels wel aangegeven geen beroep te zullen doen op het tweede hulppakket dat het ministerie van Sociale Zaken aanbiedt.

Van CEO naar voorzitter
Gillian Tans (49) werkt sinds 2002 bij Booking.com, waar ze vanaf 2016 CEO was, gevestigd op het hoofdkantoor van het Amerikaanse bedrijf in Amsterdam. In juni 2019 moest zij om onduidelijke redenen het veld ruimen en kreeg een contract voor een jaar als chairwoman, een veel mindere functie, met een aanzienlijk lager salaris

In de transition agreement, die Skift heeft gepubliceerd, staat dat Tans vorig jaar terugging van een maandsalaris van 45.000 naar 4.000 euro. Wel kreeg ze nog bonussen, aandelen en andere perks, waardoor haar totale inkomsten in 2019 volgens Skift uitkwamen op ruim 11 miljoen euro.

Toch leek Tans op weg naar de uitgang, de Amerikaanse eigenaren wilden van haar af. Skift zegt dat ‘in een verrassende wending’ het contract met de Nederlandse zakenvrouw inmiddels is verlengd met een jaar.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Qatar voert ‘face shield’ in

Qatar voert ‘face shield’ in

03/07/2020

Passagiers in economy class bij Qatar Airways moeten voortaan een doorzichtig gezichtsschild dragen, bovenop een chirurgisch mondkapje. In business class is dit niet verplicht. De carrier verstrekt beide items aan…

Twee nieuwe hotels van Accor

Twee nieuwe hotels van Accor

02/07/2020

Accor bouwt in Amsterdam twee nieuwe hotels van de merken Mercure en Tribe. De hotels komen in twee torens op ‘Gare du Nord,’ een gebied in ontwikkeling naast metrostation Noord….

Premier: racisme bij KLM 

Premier: racisme bij KLM 

02/07/2020

Premier Rutte heeft in de Tweede Kamer hard uitgehaald naar KLM over een vermeend incident dat hij ‘racistisch en revolting’ noemde. In een reactie tegen Zakenreis zegt KLM ‘geschrokken’ te…