
Het leek allang een done deal: de overname van Starwood Hotels door concurrent Marriott. Maar een consortium onder leiding van de Chinese verzekeringsgroep Anbang heeft maandag een hoger bod uitgebracht.
In november 2015 begonnen Marriott en Starwood – beide Amerikaans – na onderhandelingen over tot fusiebesprekingen, met Marriott als de opkopende partij die voor Starwood 12,2 miljard dollar wilde neertellen, omgerekend 72,08 dollar per aandeel. Het leek erop dat dit het eindspel was en Marriott de nieuwe eigenaar van Starwood zou worden.
Dat laatste kan nog steeds, maar dan zal Marriott flink in de bus moeten blazen, want het consortium geleid door de Anbang Insurance Group is nu bereid 76 dollar per aandeel te betalen, wat neerkomt op een totaalbedrag van 12,8 miljard. Volgens waarnemers kan er een biedingsslag ontstaan: Anbang is mogelijk bereid tot 90 dollar per aandeel (15,2 miljard in totaal) te gaan. Kan en wil Marriott dat overtreffen?
De keus is uiteindelijk aan de aandeelhouders van Starwood. Voor hen geldt niet alleen de premie die ze krijgen op hun aandelen, ze zullen ook kijken naar de toekomstige waardeontwikkeling. En Starwood zal het volgens analisten onder de vlag van Marriott veel beter doen dan als zelfstandig bedrijf.
Anbang beschikt over diepe zakken en wil de overname van Starwood cash betalen – het bod van Marriott bestaat grotendeels uit aandelen. Deze maand kocht Anbang al een ander Amerikaans bedrijf, de Strategic Hotels & Resorts voor 6.5 miljard dollar. Anbang is in New York eigenaar van het Waldorf Astoria, door de aankoop in 2014 voor 1,95 miljard dollar. Het management van het Waldorf (ook van de andere hotels uit de keten, waaronder dat in Amsterdam) is in handen van Hilton.
Het niet beursgenoteerde Anbang, gevestigd in Beijing, is diep geworteld in de Chinese staats- en partijcultuur. Anbang nam een jaar geleden in Nederland verzekeraar Vivat over, voorheen onderdeel van bankverzekeraar SNS Reaal. De Nederlandse regering ging in 2013 over tot nationalisatie van SNS Reaal omdat het bedrijf failliet dreigde te gaan door de verlieslatende vastgoedportefeuille. De verzekeringspoot werd afgesplitst en ging door onder de naam Vivat. Twee jaar later betaalde Anbang 150 miljoen euro voor Vivat.