Home / Hotels / CEO Airbnb krijgt $ 120 mln

CEO Airbnb krijgt $ 120 mln

CEO Airbnb krijgt $ 120 mln

De CEO van Airbnb, Brian Chesky, heeft over 2020 inkomsten gegenereerd van in totaal 120 miljoen dollar. Maar de topman heeft een goed hart en geeft het grootste deel weg aan ‘goede doelen,’ waaronder Airbnb zelf.

Brian Chesky (op de foto links) heeft sinds het ontstaan in 2007 van Airbnb, waarvan hij medeoprichter was,  “onvergelijkbaar leiderschap” getoond, zegt het bedrijf en daarom is zijn beloning “terecht.” In 2019 verdiende hij 421.000 dollar.

Niet alleen Chesky kreeg een vorstelijke beloning, de twee medeoprichters Joe Gebbia en Nate Blecharcyzk toucheerden elk 22,8 miljoen dollar. ‘Global head of hosting’ Catherine Powell ontving 14,8 miljoen en financieel directeur David Stephenson 9,3 miljoen dollar.

Het thuisverhuurplatform leed vorig jaar zwaar verlies (4,6 miljard dollar netto), omdat er wereldwijd nauwelijks meer werd gereisd. Chesky en de andere topmanagers zijn daar niet op afgerekend, want waar ze wel succes mee hadden was de al jaren geplande beursgang (Initial Public Offering) die Airbnb eind van het jaar 3,5 miljard dollar opleverde.

Uit het deponeren van de jaarcijfers bij de Amerikaanse toezichthouder SEC over boekjaar 2020 blijkt nu dat de CEO vorig jaar een salaris genoot van één dollar, terwijl hij voor de IPO 120 miljoen dollar aan aandelen kreeg. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: Chesky ontvangt de miljoenen alleen als de beurskoers uitkomt op de eerdere gestelde doelen.

De CEO zegt 100 miljoen te zullen steken in goede doelen, waaronder het Host Endowment Fund  van het bedrijf zelf. Dit fonds is bedoeld om te investeren “in de ideeën van hosts,” zegt Airbnb. Het bedrijf zelf zal er ook niet slechter van worden. Er zou ook nog geld gaan naar andere instellingen, maar deze zijn niet met name genoemd.

Foto © Airbnb

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
EASA: bliksemgevaar A350

EASA: bliksemgevaar A350

07/12/2021

EASA waarschuwt dat bliksemafleiders op de A350 mogelijk niet goed werken, waardoor het composiet-toestel bij een inslag gevaar kan lopen. Het is niet het enige probleem van het type: ook…

Codeshare KLM en ITA 

Codeshare KLM en ITA 

05/12/2021

KLM en ITA Airways zijn een codeshare aangegaan, waardoor passagiers van beide carriers tickets kunnen boeken naar elkaars bestemmingen. KLM en ITA bieden daarnaast ‘gemakkelijke overstapmogelijkheden’ aan op de luchthavens…

FB-Miles langer geldig

FB-Miles langer geldig

04/12/2021

Flying Blue, de divisie voor frequent flyers van Air France-KLM, heeft de geldigheid van de gespaarde miles opnieuw verlengd. “Vanwege de coronacrisis hebben wij in 2020 beloofd dat wij u in…

NDC-deal Travelport en IAG 

NDC-deal Travelport en IAG 

02/12/2021

Travelport heeft een overeenkomst gesloten met de vier leden van de International Airlines Group (IAG) over NDC, de New Distribution Capability. Dit heeft het technologiebedrijf donderdag bekendgemaakt. IAG bestaat uit…