Home / Hotels / CEO Airbnb krijgt $ 120 mln

CEO Airbnb krijgt $ 120 mln

CEO Airbnb krijgt $ 120 mln

De CEO van Airbnb, Brian Chesky, heeft over 2020 inkomsten gegenereerd van in totaal 120 miljoen dollar. Maar de topman heeft een goed hart en geeft het grootste deel weg aan ‘goede doelen,’ waaronder Airbnb zelf.

Brian Chesky (op de foto links) heeft sinds het ontstaan in 2007 van Airbnb, waarvan hij medeoprichter was,  “onvergelijkbaar leiderschap” getoond, zegt het bedrijf en daarom is zijn beloning “terecht.” In 2019 verdiende hij 421.000 dollar.

Niet alleen Chesky kreeg een vorstelijke beloning, de twee medeoprichters Joe Gebbia en Nate Blecharcyzk toucheerden elk 22,8 miljoen dollar. ‘Global head of hosting’ Catherine Powell ontving 14,8 miljoen en financieel directeur David Stephenson 9,3 miljoen dollar.

Het thuisverhuurplatform leed vorig jaar zwaar verlies (4,6 miljard dollar netto), omdat er wereldwijd nauwelijks meer werd gereisd. Chesky en de andere topmanagers zijn daar niet op afgerekend, want waar ze wel succes mee hadden was de al jaren geplande beursgang (Initial Public Offering) die Airbnb eind van het jaar 3,5 miljard dollar opleverde.

Uit het deponeren van de jaarcijfers bij de Amerikaanse toezichthouder SEC over boekjaar 2020 blijkt nu dat de CEO vorig jaar een salaris genoot van één dollar, terwijl hij voor de IPO 120 miljoen dollar aan aandelen kreeg. Er is wel een voorwaarde aan verbonden: Chesky ontvangt de miljoenen alleen als de beurskoers uitkomt op de eerdere gestelde doelen.

De CEO zegt 100 miljoen te zullen steken in goede doelen, waaronder het Host Endowment Fund  van het bedrijf zelf. Dit fonds is bedoeld om te investeren “in de ideeën van hosts,” zegt Airbnb. Het bedrijf zelf zal er ook niet slechter van worden. Er zou ook nog geld gaan naar andere instellingen, maar deze zijn niet met name genoemd.

Foto © Airbnb

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Schiphol: alles blijft in de tas

Schiphol: alles blijft in de tas

07/05/2021

Passagiers op Schiphol hoeven voortaan nergens meer vloeistoffen en elektronica uit hun handbagage te halen in het veiligheidsfilter. Alle controle vindt nu plaats via CT-scans. Op een deel van Schiphol…

Zaat CFO Air France-KLM

Zaat CFO Air France-KLM

07/05/2021

Steven Zaat wordt per 1 juli de nieuwe financieel directeur van Air France-KLM, als opvolger van Frédéric Gagey. De Nederlander vervult nu nog diezelfde functie bij Air France. Zaat (51)…

Delta, BCD samen in biofuel

Delta, BCD samen in biofuel

06/05/2021

Delta Air Lines en BCD Travel hebben een deal gesloten over het gebruik van biobrandstof voor personeelsreizen. De twee bedrijven zeggen hiermee het belang van duurzaamheid in de luchtvaart te…

Elbers: geen verdere krimp

Elbers: geen verdere krimp

06/05/2021

Het personeelsbestand van KLM zal dit jaar niet verder inkrimpen. Dit heeft CEO Pieter Elbers donderdag gezegd tijdens een persconferentie, per video, naar aanleiding van de kwartaalcijfers van Air France-KLM….

ANVR: willekeur bij steun

ANVR: willekeur bij steun

06/05/2021

De ANVR zegt dat kleine reisagenten moeilijk toegang krijgen tot de regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en constateert “grote verschillen” tussen gemeenten in het toepassen van criteria. De organisatie…