Home / Hotels / Booking.com ligt onder vuur

Booking.com ligt onder vuur

Booking.com ligt onder vuur

Politiek Den Haag heeft vrijdag sterk afkeurend gereageerd op een truc van Booking.com, waar de top forse bonussen krijgt, terwijl Nederland subsidie verleende. ‘Aasgierengedrag’ noemt de grootste regeringspartij, de VVD, het.

NRC onthulde vrijdag dat Booking.com, een Amerikaanse onderneming met het hoofdkantoor in Amsterdam, de eigen regels voor bonussen dusdanig heeft aangepast dat de topbestuurders samen 26 miljoen euro aan bonussen kunnen toucheren over 2020.

Niet alleen zakten de resultaten vorig jaar als gevolg van de coronacrisis ver weg (59 miljoen dollar winst in 2020, tegen bijna 5 miljard in 2019), Booking.com deed in Nederland ook een beroep op de generieke loonsubsidie van de NOW en toucheerde zo 65 miljoen euro aan belastinggeld.

Indirect
Booking.com veranderde recentelijk de interne regelgeving, waardoor de topbestuurders samen voor omgerekend 26 miljoen euro aan aandelenpakketten krijgen. Volgens NRC hadden de managers zonder die aanpassing niets extra’s gekregen. Indirect betaalt de Nederlandse overheid (en dus de belastingbetaler) hiermee deze bonussen.

Demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees zei in een reactie op de berichtgeving dat het optreden van Booking.com “geen fraai beeld” schetst. “Juridisch klopt het, dus het kan, maar ik ga het niet verdedigen,” aldus de bewindsman.

Vanuit de Tweede Kamer is veel feller gereageerd. “Dit is fouter dan fout. Het is aasgierengedrag,” zei VVD-Kamerlid Thierry Aartsen op NPO Radio 1. “Ik zou het graag terug willen vorderen, maar dat kan helaas niet.” Aartsen steunt het initiatief van Hoteliers.com, dat eerder al bepleitte hotels weer baas te laten zijn over de boekingen van de eigen kamers, in plaats van een metasite dit te laten doen.

De PvdA, mogelijk een nieuwe partij in het komende kabinet, vindt dat Booking.com de subsidie wél terug moet betalen. “Dit geld moet tot de laatste cent worden teruggevorderd,” aldus PvdA-leider Lilianne Ploumen. Volgende week debatteert de Kamer over het nieuwe steunpakket voor ondernemingen. Hierbij komt ook de kwestie Booking.com aan de orde.

Foto © Booking.com

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Rotterdam Airport week dicht

Rotterdam Airport week dicht

29/11/2021

Rotterdam The Hague Airport is vanaf heden zeven dagen dicht wegens groot onderhoud van de taxibaan. Helikopters uitgezonderd moet al het vliegverkeer uitwijken naar luchthavens in de nabijheid. Een opknapbeurt…

Zaventem: vier nieuwe routes

Zaventem: vier nieuwe routes

28/11/2021

Vanaf Brussels Airport (Zaventem) zijn dit winterseizoen 130 bestemmingen beschikbaar, aangeboden door 52 luchtvaartmaatschappijen. Het gaat om een aangepast aanbod zegt de Belgische luchthaven, ‘waarbij uiteraard nog steeds rekening wordt…

Coronagolf op KLM-vluchten

Coronagolf op KLM-vluchten

27/11/2021

Op de twee KLM-vluchten die vrijdag uit Zuid-Afrika aankwamen, waren 61 passagiers besmet met corona, bijna tien procent van het totaal. Dit blijkt uit cijfers van de GGD. De positief…

APG: GSA Surinam Airways

APG: GSA Surinam Airways

23/11/2021

Surinam Airways heeft APG aangesteld als General Sales Agent (GSA) voor Europa, zo hebben de twee partijen dinsdag naar buiten gebracht. De luchtvaartmaatschappij van Suriname voert momenteel twee vluchten per…