
Politiek Den Haag heeft vrijdag sterk afkeurend gereageerd op een truc van Booking.com, waar de top forse bonussen krijgt, terwijl Nederland subsidie verleende. ‘Aasgierengedrag’ noemt de grootste regeringspartij, de VVD, het.
NRC onthulde vrijdag dat Booking.com, een Amerikaanse onderneming met het hoofdkantoor in Amsterdam, de eigen regels voor bonussen dusdanig heeft aangepast dat de topbestuurders samen 26 miljoen euro aan bonussen kunnen toucheren over 2020.
Niet alleen zakten de resultaten vorig jaar als gevolg van de coronacrisis ver weg (59 miljoen dollar winst in 2020, tegen bijna 5 miljard in 2019), Booking.com deed in Nederland ook een beroep op de generieke loonsubsidie van de NOW en toucheerde zo 65 miljoen euro aan belastinggeld.
Indirect
Booking.com veranderde recentelijk de interne regelgeving, waardoor de topbestuurders samen voor omgerekend 26 miljoen euro aan aandelenpakketten krijgen. Volgens NRC hadden de managers zonder die aanpassing niets extra’s gekregen. Indirect betaalt de Nederlandse overheid (en dus de belastingbetaler) hiermee deze bonussen.
Demissionair minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees zei in een reactie op de berichtgeving dat het optreden van Booking.com “geen fraai beeld” schetst. “Juridisch klopt het, dus het kan, maar ik ga het niet verdedigen,” aldus de bewindsman.
Vanuit de Tweede Kamer is veel feller gereageerd. “Dit is fouter dan fout. Het is aasgierengedrag,” zei VVD-Kamerlid Thierry Aartsen op NPO Radio 1. “Ik zou het graag terug willen vorderen, maar dat kan helaas niet.” Aartsen steunt het initiatief van Hoteliers.com, dat eerder al bepleitte hotels weer baas te laten zijn over de boekingen van de eigen kamers, in plaats van een metasite dit te laten doen.
De PvdA, mogelijk een nieuwe partij in het komende kabinet, vindt dat Booking.com de subsidie wél terug moet betalen. “Dit geld moet tot de laatste cent worden teruggevorderd,” aldus PvdA-leider Lilianne Ploumen. Volgende week debatteert de Kamer over het nieuwe steunpakket voor ondernemingen. Hierbij komt ook de kwestie Booking.com aan de orde.
Foto © Booking.com