Home / Hotels / Booking.com betaalt terug

Booking.com betaalt terug

Booking.com betaalt terug

Booking.com heeft vrijdag bekendgemaakt de 65 miljoen euro aan ontvangen loonsubsidie terug te zullen storten in de Nederlandse staatskas, als reactie op de ontstane commotie om de miljoenenbonus voor de topbestuurders.

In een verklaring zegt het Amerikaanse bedrijf: “We hebben het debat in de Nederlandse samenleving van de afgelopen dagen op de voet gevolgd, nemen dit uiterst serieus en hebben oog voor de gevoeligheid van dit onderwerp.”

Booking.com deed in de eerste fase van de coronacrisis, tussen maart en juni 2020 een beroep op NOW, de loonsubsidie die bedrijven konden ontvangen als zij door de pandemie aantoonbaar een groot omzetverlies leden. NOW is een zogenoemde generieke regeling: er wordt niet gekeken naar resultaten uit het verleden of eventueel opgebouwd kapitaal en terugbetalen hoeft niet. Booking.com had daarom, ondanks miljardenwinsten uit de jaren daarvoor en zeer hoge salarissen, recht op de subsidie. Bij de latere regelingen (NOW 2 en verder) vroeg Booking.com geen steun meer aan.

Aasgieren
Vorige week lekte uit dat de drie topbestuurders ondanks de coronacrisis samen 26 miljoen euro aan bonussen toucheren. De Nederlandse regering en de Tweede Kamer reageerden woedend. “Aasgierengedrag,” noemde de VVD het. Ook demissionair minister Wouter Koolmees was des duivels, maar zei dat Booking.com de regels niet had overtreden en hij daarom niets kon doen.

Booking.com heeft nu besloten tot een charmeoffensief en restitueert de 65 miljoen euro. In de verklaring staat: “Tijdens de pandemie hebben we de beschikbare opties om Booking.com door de crisis heen te loodsen en werkgelegenheid te behouden zo goed mogelijk ingezet, inclusief een beroep op de NOW-regeling. De vraag of we de NOW-subsidie zouden terugbetalen heeft altijd op tafel gelegen, maar was voor Booking.com een afweging voor wanneer we financieel in stabieler vaarwater zouden komen.” Volgens Booking.com is er sprake van een herstellende markt, waardoor het bedrijf weer meer inkomsten genereert.

Minister Koolmees (D66) noemt het besluit van Booking.com “terecht en verstandig.” Zijn CDA-collega Wopke Hoekstra van Financiën zei: “Ik zou een bredere oproep willen doen en willen vragen aan al die bedrijven waar het gewoon goed mee gaat de ontvangen steun terug te betalen.”

Foto © Booking.com

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Air Belgium breidt uit

Air Belgium breidt uit

14/10/2021

Air Belgium is donderdag begonnen vluchten uit te voeren naar Mauritius vanaf Brussels Airport, twee keer per week, met een nieuwe Airbus A330neo. Eerder nam de Belgische carrier Curaçao al…

FNV-actie Schiphol dreigt

FNV-actie Schiphol dreigt

13/10/2021

FNV dreigt met acties bij afhandelingsbedrijven op Schiphol. In een brief schrijft de vakcentrale dat de arbeidsomstandigheden ‘snel’ moeten verbeteren, na een zomer waarin het ‘aan alle kanten mis ging.’…