Home / Hotels / Druk Amsterdam op Airbnb

Druk Amsterdam op Airbnb

Druk Amsterdam op Airbnb

Airbnb houdt vanaf 1 januari 2017 in Amsterdam zelf bij hoeveel dagen een accommodatie is verhuurd. Wie boven de jaarlimiet van zestig dagen komt, wordt van de site gehaald en loopt het risico op een schorsing voor langere tijd. Dit zijn de gemeente Amsterdam en de huizendeel-site na onderling beraad overeengekomen.

Reden voor de maatregel is dat huiseigenaren zich tot nu toe weinig aantrokken van het maximum van zestig dagen, dat sinds december 2014 geldt. De controle was zwak. Ook krijgt de gemeente veel klachten van Amsterdammers die nabij een accommodatie van Airbnb en de drukte ervaren als overlast. “De nieuwe afspraken moeten ervoor zorgen dat we illegale hotels beter kunnen aanpakken en dat het verhuren van woningen op een rustige, eerlijke en veilige manier gebeurt,” zegt de Gemeente Amsterdam.

Voorbeeld
De nieuwe overeenkomst loopt tot en met 31 december 2018. Behalve een maximum van zestig dagen is er ook een grens aan het aantal gasten per nacht per accommodatie: vier. Volgens Amsterdam is de deal ‘uniek in Europa en een voorbeeld voor steden overal ter wereld’ wat betreft Airbnb. Goed voorbeeld doet niet goed volgen, want Londen heeft dezer dagen het maximum aantal verhuurdagen bepaald op negentig.

Airbnb introduceert een ‘dagteller’ op het host dashboard, zodat verhuurders de eigen activiteiten kunnen volgen. Ook gaat Airbnb haar ‘neighbour tool’ promoten voor iedereen met klachten over een verhuurde woning. Het meldpunt voor overlast van illegale hotels is vanaf het voorjaar van 2017 dagelijks open. Speciale ‘interventieteams’ staan klaar om direct op pad te gaan na een melding.

Trucs
Of het nieuwe systeem zal werken is nog maar de vraag. Een van de bekende trucs die verhuurders toepassen is om klanten die hebben geboekt een mail te sturen met het verzoek de reservering te annuleren. Meteen daarna verhuurt de kamereigenaar de accommodatie alsnog, soms tegen een lagere prijs als lokkertje, buiten het platform om. De overnachting is op die manier niet zichtbaar voor Airbnb en valt niet onder de regeling van zestig dagen.  Hoe de gemeente en Airbnb deze truc na 1 januari 2017 willen voorkomen, is niet duidelijk.

 

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft sinds 2007 voor Zakenreis over de luchtvaart en reiswereld

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
Delta test coronavrije vlucht

Delta test coronavrije vlucht

26/11/2020

Delta Air Lines wil vanaf 19 december tussen Atlanta en Rome passagiers en bemanning testen vóór hun vlucht. Amerikanen die om essentiële redenen moeten reizen, hoeven dan na aankomst niet…

Nieuwe bestuursleden NATM

Nieuwe bestuursleden NATM

26/11/2020

De Nederlandse Associatie voor Travel Management (NATM) heeft woensdag, tijdens haar algemene ledenvergadering en vooruitlopend op de bestuurswisseling in april 2021, twee nieuwe bestuursleden gekozen. Om de continuïteit van het…

IATA-top 2021 in Boston

IATA-top 2021 in Boston

25/11/2020

IATA houdt in juni 2021 haar jaarvergadering in Boston, Massachusetts, met JetBlue als ‘host.’ Of het om een live top zal gaan of een virtuele, zoals dit jaar, is afhankelijk…