
De gemeente Amsterdam halveert per 1 januari 2019 het maximale aantal dagen dat inwoners kamers mogen verhuren via Airbnb en andere platforms van zestig naar dertig dagen per jaar.
Eind 2016 sloot Airbnb – verreweg het grootste platform – een overeenkomst met de gemeente Amsterdam over een maximum van zestig dagen verhuur. Reden: uit buurten waar veel kamers of hele woningen werden verhuurd aan reizigers kwamen klachten van omwonenden over overlast.
Uit een evaluatie is nu gebleken dat de overlast nog steeds als te groot wordt ervaren, reden voor wethouder Laurens Ivens (SP) om de termijn in 2019 verder te bekorten.
Sinds oktober 2017 moeten inwoners van Amsterdam die hun huis verhuren dit ook officieel melden aan de gemeente om zo illegale verhuur tegen te gaan. Dit geldt voor alle platforms, zowel Airbnb als Wimdu, 9Flats, Booking.com en andere. Op overtreding staat een maximale boete van 20.000 euro.
Ontduiking
De gemeente Amsterdam onderzoekt momenteel hoeveel inwoners de regelgeving ontduiken. In de praktijk zijn er tal van trucs om de zestig-dagen-regel te omzeilen. Met een halvering van de maximale verhuurtijd zal mogelijk ook het aantal overtredingen toenemen.
Airbnb betreurt de kortere verhuurtijd en zegt dat de gemeente zichzelf en haar inwoners hiermee tekort doet. De inkomsten zullen verminderen. Ook Airbnb zelf zal minder ontvangen: de Amerikaanse onderneming krijgt van elke verhuurder een percentage van de kameropbrengst.
De hotelbranche daarentegen is blij met de stap. Hotels in de hoofdstad hebben er met de stormachtige opkomst van Airbnb de laatste jaren een grote concurrent bij gekregen. Airbnb bezit zelf geen kamers of personeel, waardoor de overheadkosten slechts een fractie zijn van die van de reguliere hotels.