Home / Dossier 100 jaar KLM / Huisje honderd van KLM is Paleis Huis ten Bosch

Huisje honderd van KLM is Paleis Huis ten Bosch

Huisje honderd van KLM is Paleis Huis ten Bosch

Het Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is het honderdste huisje in Delfts blauw van KLM. Dit heeft de airline vanmiddag onthuld op het feest ter ere van haar honderdste verjaardag.

Tijdens een groot evenement op Schiphol-Oost in Hangar 10 ‘Albert Plesman’, maakte CEO Pieter Elbers van KLM vanmiddag bekend dat het woonpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin in dit jubileumjaar het honderdste huisje is.

De relatie tussen de KLM en het koningshuis is heel bijzonder. Het predicaat ‘koninklijk’ werd al vóór de oprichting, op 12 september 1919, door koningin Wilhelmina aan KLM verleend. Normaal gesproken komt een bedrijf daar pas voor in aanmerking als het ten minste honderd jaar bestaat. Bovendien is de koning bij KLM gastvlieger op de Boeing 737.

Tijdens de onthulling werd het koninklijke karakter van KLM-huisje 100 nauwelijks benadrukt. Naar verluidt uit respect voor de terughoudendheid van het Koninklijk Huis ten aanzien van commerciële producten.

In vorige jaren lekte vaak op voorhand uit welk gebouw model had gestaan voor het huisje. Elbers bezwoer dat dat dit jaar niet het geval zou zijn. Hij wist de rijen ditmaal inderdaad tot het laatst toe gesloten te houden.

Passagiers die met KLM in de intercontinentale business class reizen krijgen aan het eind van de vlucht de keus een huisje te kiezen uit het aanbod van de laatste jaren. Ook het ‘Paleis-huisje’ staat nu op het dienblad van de cabin crew.

De huisjes worden gewoonlijk voorzien van graanjenever, geleverd door Bols. Op vluchten naar landen waar alcohol verboden is, laat KLM de huisjes leeg.

Lolke van der Heide
Door: | lolke[at]zakenreis.nl
Lolke van der Heide schrijft vanaf 2002 over de luchtvaart en reiswereld, voor diverse media. Sinds 2007 is hij verbonden aan Zakenreis.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
nieuws
KLM: mondkapjes naar China

KLM: mondkapjes naar China

27/01/2020

KLM voorziet de crew op vluchten naar China sinds enkele dagen van mondkapjes, in verband met het daar heersende coronavirus. Dit zegt een woordvoerder tegen Zakenreis. Het dragen van de…

Eerste vlucht Boeing 777-9

Eerste vlucht Boeing 777-9

27/01/2020

Een Boeing 777-9 heeft zondag een eerste testvlucht afgelegd, nabij Seattle. De Amerikaanse fabrikant, die de vlucht van het nieuwe vliegtuig enkele malen uitstelde, zegt ‘tevreden’ te zijn over de…

Accor doet plastic in de ban

Accor doet plastic in de ban

24/01/2020

Accor wil binnen drie jaar alle plastic wegwerpartikelen voor de eigen hotelgasten verbannen en vervangen door duurzaam materiaal. De hotelgroep sluit hiermee aan bij het Global Plastics Initiative van de…

Air France vermijdt Wuhan

Air France vermijdt Wuhan

23/01/2020

Air France heeft de vluchtuitvoering naar Wuhan opgeschort wegens de uitbraak van het coronavirus in deze Chinese stad. De Franse partner van KLM is de enige Europese carrier die een…