
In 2014 kende Nederland 10,35 miljoen online kopers. Zij kochten voor 13,96 miljard euro aan producten en diensten op internet, een stijging van 8,4 procent. Daarvan werd 4,7 miljard euro besteed aan reizen, met 32,5 procent veruit het grootste percentage van alle online aankopen. Een kleine aankondiging die in november vorig jaar werd gedaan: Amazon.com heeft besloten ook reizen te gaan verkopen!
Amazon is het grootste digitale warenhuis ter wereld met meer dan 500.000 producten. Het bedrijf heeft het kennen van de specifieke behoeften van haar klanten tot een ware kunst verheven. De traditionele reisaanbieders slaan in hun bestanden slechts minimale informatie op over van hun klanten op. In 90 procent van de gevallen zijn dat de meest noodzakelijke gege-vens. Amazon daarentegen, weet precies wat haar klanten beweegt bij het zoeken naar producten en het doen van aankopen.
De grootste Nederlandse aanbieder op de online markt is Ahold met Bol.com en ah.nl. Kort na de overname van Bol.com door Ahold in 2012 (voor 350 miljoen euro – naar de huidige maatstaven een koopje) werd ik door veel personen in de reisindustrie uitgemaakt voor een Don Quijote, toen ik me openlijk afvroeg wat de mogelijke gevolgen voor de reisbranche zouden zijn als Ahold met Bol.com online reizen zou gaan aanbieden. De AH-bonuskaart verzamelt alle data over het koopgedrag van de klanten, het gemiddelde uitgavepatroon en zelfs informatie omtrent het moment van het winkelbezoek en de gedane aankopen. Door die gegevens te combineren met die van Bol.com, ligt Ahold nu al mijlenver voor op de traditionele reisindustrie als het gaat om klantgegevens.
Ik wijs u op een jong bedrijf in de reisbranche, genaamd Travelbird. Dit bedrijf is begonnen in april 2010 op een zolderkamertje, waar twee jonge ondernemers het internet afstruinden naar interessante en leuke reisaanbiedingen. Het concept is heel simpel: het internet staat vol met leuke, interessante en soms spectaculaire reisaanbiedingen, maar welke moet je nu hebben? Travelbird probeert hierop een antwoord te geven. De mensen (en systemen) van Travelbird zoeken allerlei vakantiewebsites af en selecteren een scala aan interessante aanbiedingen, voor elk wat wils. Daarnaast heeft Travelbird elke dag diverse acties, die ervoor zorgen dat er voor de vakantiegangers altijd wel iets van hun gading bij zit. Is er vandaag geen leuke aanbieding voor jou, dan wacht je tot morgen en kijkt of er dan iets bij zit.Dat het concept succesvol is, blijkt wel uit de onstuimige groei die Travelbird heeft doorgemaakt. Van twee man in 2010 naar een bedrijf dat nog geen vijf jaar later, actief is in zeventien landen en met inmiddels meer dan vijfhonderd medewerkers alle mogelijke vakantiebestemmingen ‘in de aanbieding heeft’.
Het regelen van een vakantie op deze wijze staat haaks op het traditionele model van het voorbereiden, uitzoeken en boeken van een vakantie, maar is enorm populair aan het worden. Een vakantiereis wordt langzaam maar zeker een ‘normaal’ gebruiksgoed, een commodity, helemaal
als Amazon en wellicht ook in de nabije toekomst Bol.com dit via hun websites gaan aanbieden. Want wij als consumenten zijn op zoek naar gemak, eenvoud en hapklare brokken.