Home / Blogs / Herman Mensink / Travel Insight: managed travel 2.0

Travel Insight: managed travel 2.0

04/10/2016

Managed travel 2.0, waarbij zakenreizigers met behulp van mobiele reisapps hun reizen zelf rechtstreeks kunnen boeken, raakt geleidelijk ingeburgd bij bedrijven. Heeft de travel management company (TMC) nog wel toegevoegde waarde in dit nieuwe distributielandschap?

Het bedrijfsmodel van de meeste TMC’s is geconcentreerd rondom het boekings­proces. Daarbij vormt de transactie-fee een groot deel van de basisinkomsten. Voor overige diensten worden additionele kosten doorberekend aan de klant.

Het lijkt alsof partijen gevangen zitten in een traditioneel model van zakendoen. Enerzijds zien reisinkopers de transactie-fee als een kostenpost waarop moet worden bespaard en anderzijds klagen TMC’s dat corporates niet willen betalen voor additionele dienstverlening.

Het is duidelijk: deze nadrukkelijke focus op de transactie-fee in de zakenreiswereld zal moeten verdwijnen. Dit klinkt als bijna onmogelijk. Toch zijn er (externe) ontwikkelingen die ervoor zorgen dat dit weleens snel realiteit zou kunnen worden. Ten eerste dienen de TMC’s te onderkennen dat de technologische producten die worden ontwikkeld gericht zijn op de individuele reiziger. Ten tweede worden deze producten ontwikkeld door bedrijven die niet per se een primaire focus hebben op de reisindustrie, maar veel meer acteren vanuit een perspectief van klantervaring. Ten derde hebben deze bedrijven in het algemeen veel meer IT-resources en budget beschikbaar dan de TMC’s  die corporate travel tools ontwikkelen. Dit betekent dat het verschil in klant­beleving tussen producten van TMC’s en die van technologiebedrijven steeds groter zal worden.

De zorg voor passenger safety and security staat bovenaan de prioriteiten­lijst van alle bedrijven. Dit betekent dat bedrijven de nadruk zullen leggen op de beschik­baar­heid van reizigersdata, ongeacht via welk kanaal de boeking heeft plaatsgevonden. De behoefte is eigenlijk heel simpel: aan de ene kant wil de individuele zaken­reiziger meer boekingsmogelijkheden en een betere klantervaring. Aan de andere kant wil de corporate goede prijzen en inzicht in de reserveringen van zijn reizigers, ongeacht het boekingskanaal.

Het antwoord lijkt mij eenvoudig: de TMC’s moeten zich volledig gaan focussen op de veiligheid van de zakenreiziger en dus op de hele zakenreis­reiscyclus, niet alleen in het boekingstraject. Zou een TMC zijn diensten niet op dezelfde manier aan een corporate klant kunnen aanbieden als een ziekte­kosten­verzekerings­maatschappij doet? De TMC kent de behoefte van het bedrijf op het gebied van zorgplicht, de profielen en reispatronen van de reizigers en positioneert zich op basis daarvan als de Duty of Care solution provider. Hij rekent hiervoor een integrale traveller safety & service fee, gebaseerd op de capaciteit aan mensen en systemen die de TMC hiervoor moet inzetten. Op deze manier concurreren de TMC’s niet langer op basis van een fee per boeking, maar juist op de traveller safety & service. Voorwaarde is wel dat de TMC zijn bedrijfsmodel aanpast. De TMC moet ervoor zorgen dat hij alle reiziger­sdata kan aanleveren en een optimale dienst­verlening verzorgt, ongeacht de manier waarop de reisboekingen zijn gemaakt.

Herman Mensink
Door: Herman Mensink | herman.mensink[at]zakenreis.nl
Herman Mensink is erelid van de Corporate Travel Association (CORTAS), lector Aviation Management en Business Travel Management op de NHTV en vice-president EMEA van de PRISM Group Inc.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Nu vliegen is geen feestje

Nu vliegen is geen feestje

29/07/2021

De drang was groot. Zólang niet de grens over geweest, vanwege die vermaledijde coronacrisis. En dat voor een reisjournalist! Dus de stoute schoenen aangetrokken en deze maand een bestemming uitgekozen,…

Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…