Home / Blogs / Herman Mensink / Travel Insight: airline weet meer dan je denkt

Travel Insight: airline weet meer dan je denkt

05/04/2016

data

Corporates vragen zich bij onder­hande­­lingen met lucht­vaart­maatschappijen af waar de airlines hun marktinformatie vandaan halen. Vaak zijn ze verwonderd dat de luchtvaartmaatschappijen over informatie beschikken waarvan zij als corporates het bestaan niet eens wisten.

Het antwoord is eenvoudig en complex tegelijk. Luchtvaartmaatschappijen hebben gedurende de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in systemen en tools ter ondersteuning van hun business development en analyseafdelingen. Corporate travel managers die het idee hebben dat de airlines geen goed inzicht hebben in vervoersstromen, marktpotentieel en hun respectievelijke marktposities, hebben volgens mij de afgelopen jaren onder een steen geleefd. Neem bijvoorbeeld IATA DDS. Welke corporate travel manager weet wat dit systeem kan en wat de toegevoegde waarde hiervan voor de lucht­vaart­maatschappijen is?

DDS staat voor Direct Data Solutions. Het is een concept waarbij IATA met BSP (Billing Settlement Plan) de data van meer dan vierhonderd luchtvaartmaatschappijen consolideert en samenvoegt met de data van ARC (Airlines Reporting Corporation), het centrale financiële verwerkingssysteem voor de reisindustrie in de VS.
De derde partij in deze samenwerking is Diio, een technologiebedrijf dat de hosting van de DDS-webtool verzorgt en voor meer dan 370 airlines, luchthavens en producenten in de lucht­vaart business intelligence levert. Het concept en de spelregels van IATA DDS zijn eigenlijk heel simpel: airlines die deelnemen
dienen hun eigen data aan te leveren. Als ze dit doen, kunnen ze gebruikmaken van het DDS-systeem. De slogan is: winning depends on taking part.

IATA DDS is inmiddels uitgegroeid tot de grootste database van luchtvaart-verkoop­data. Het biedt de deelnemende airlines inzicht in activiteiten op wereld­niveau, zowel verkoop via de directe als de indirecte distributiekanalen (zoals de TMC’s) én in alle geografische regio’s. De data stelt hen in staat om strategieën te ontwikkelen op het gebied van netwerkplanning, distributie, revenue management en sales management. DDC levert de deel­nemende airlines de mogelijkheid alle mogelijke analyses te doen en rapporten te genereren, zonder investeringen in eigen complexe IT-systemen.

De rappor­tages die beschikbaar zijn voor de deelnemende maatschappijen bestaan uit meer dan zestig data-elementen zoals: ticket, reisschema, carrier, distributiekanaal, verkooppunt (point of sale), gemiddeld industrietarief op een route, inzicht in reizigersgedrag op een specifieke route, et cetera. Het is dus niet verwonderlijk dat inmiddels meer dan honderd luchtvaartmaatschappijen op vrijwillige basis deelnemen aan het DDS-systeem.
Wat ik het interessantste element van DDS vind, is dat de airlines data met elkaar delen (natuurlijk geen persoonsgegevens) om er als industrie hun voordeel mee te doen. Daarom is het extra wrang om te consta­te­ren dat in het corporate distributieveld – met name bij de TMC’s – het claimen van eigendom van de data als commercieel fundament van de TMC-operatie nog steeds hoogtij viert.

Let’s wake up.

Herman Mensink
Door: Herman Mensink | herman.mensink[at]zakenreis.nl
Herman Mensink is erelid van de Corporate Travel Association (CORTAS), lector Aviation Management en Business Travel Management op de NHTV en vice-president EMEA van de PRISM Group Inc.

Blijf op de hoogte, abonneer u op de Zakenreis.nl nieuwsbrief!

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
Blogs
Nu vliegen is geen feestje

Nu vliegen is geen feestje

29/07/2021

De drang was groot. Zólang niet de grens over geweest, vanwege die vermaledijde coronacrisis. En dat voor een reisjournalist! Dus de stoute schoenen aangetrokken en deze maand een bestemming uitgekozen,…

Hoop is geen strategie

Hoop is geen strategie

21/10/2020

U zult ook wel moe zijn geworden van al die coronadiscussies: komt reizen weer op het niveau van vroeger? En op welk niveau, en hoe snel? We kijken naar grafieken…

Bij twijfel niet inhalen

Bij twijfel niet inhalen

02/07/2020

Ik las laatst dat corona meer op een religie dan op een pandemie lijkt. Naarmate het gevaar van besmetting in Nederland onzichtbaarder wordt, heeft iedereen een eigen versie van de…

‘Lieve KLM’

‘Lieve KLM’

07/10/2019

Gefeliciteerd met je honderdjarig bestaan. Je bestaat nu eeuwig. Dat is echt heel knap. Ik schrijf deze column tijdens de zoveelste vlucht die ik dit jaar met je maak. Ik…