De laatste tijd wordt er weer veel aandacht besteed aan ‘het Wilhelmus’ CDA-leider Sybrand Buma wil dat kinderen op school weer de tekst en de muziek gaan leren van ons nationale volkslied. Naar verluidt wordt zijn wens gehonoreerd in het regeerakkoord.
Dat zal nog een hele klus worden, niet voor de melodie, maar wel voor de tekst, want deze is voor kinderen onbegrijpelijk. Hopelijk krijgen ze de moeilijke tekst uitgelegd van het 450 jaar oude lied, dat sinds 1932 het officiële Nederlandse volkslied is. Veel Nederlanders hebben nog steeds moeite met de tekst. En zeker ook de voetballers van ons nationale elftal, die professionals staan al jaren voor miljoenen tv-kijkers voor aap, met hun lippen stijf op elkaar. De melodie kennen ze waarschijnlijk ook niet, dus met een eventuele ‘lalala’-tekst gaan ze het niet redden.
Destijds heeft het Wilhelmus in de reiswereld een belangrijke rol gespeeld, ook bij Nederlandse zakenreizigers die klanten in het buitenland hadden. Het kon weleens gebeuren dat ze hun paspoort waren vergeten. De toen vermaarde conferencier CEES DE LANGE heeft er ooit nog aandacht aan besteed en vertelde: “Bij het passeren van een grensovergang werd aan een reiziger de vraag gesteld: ‘Mag ik uw paspoort zien?’ Nerveus begon de reiziger te zoeken en de douanier kreeg als antwoord ‘Sorry, dat ben ik vergeten.’ ‘Zingt u dan maar het Wilhelmus,’ kreeg hij als opdracht. ‘Dat wil ik wel doen, maar ik ken helaas de tekst niet…’ ‘Oké,’ zei de douanebeambte, ‘u kunt door gaan, u bent een Nederlander’.”
Schiphol en Lelystad in de houdgreep
In theorie ligt de luchthaven Schiphol op zo’n twintig minuten rijden van het centrum van Amsterdam, maar dat was in de
periode toen er door LOUIS DAVIDS nog werd gezongen: ‘De olieman heeft een Fordje opgedaan’. Ruim genomen is de afstand slechts 17 km. Een buitenlandse zakenrelatie van mij heeft laatst een snelheidsrecord gevestigd met een taxi, hij heeft er precies 1 uur en 15 minuten over gedaan om op Schiphol te komen, maar miste bijna zijn vlucht. Dramatisch zijn tegenwoordig ook de sluipwegen richting Schiphol, vooral in verband met de aansluiting op de nieuwe A9 rond Badhoevedorp.
Grote dommeriken van Schiphol Airport, die aantoonbaar visie missen en zelfs de huidige situatie niet aankunnen, willen
de komende jaren de capaciteit verder uitbreiden van 70 naar 80 miljoen passagiers en tussen de 600.000 en 650.000 vluchten per jaar verwerken. Hebben ze ooit een kijkje genomen hoe de infrastructuur is geregeld van de perfect bereikbare luchthavens van Hongkong of Tokio? Schiphol zit gevangen, er is geen plaats meer.
Gelukkig hebben we nog Lelystad Airport, maar laten we niet te vroeg juichen, want het Zwolse gemeenteraadslid WILLIAM DOGGER heeft over de uitbreiding van deze luchthaven gezegd: ‘Bij het vernemen van deze toestemming heb ik een schrikmoment beleefd, vooral betreffende de geluidsoverlast voor de Zwolse nieuwbouwwijk Stadshaven.’
Jawel, de provincies Gelderland en zelfs Overijssel gaan zich roeren. Het voortouw is in handen van het Nationale Paracentrum van Teuge. De parachutisten worden gehinderd door de vastgestelde 1800 meter vlieghoogte van de Alderstafel.